Dolar

32,5231

Euro

34,8051

Altın

2.423,19

Bist

9.732,66

Irak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes iddiasına yalanlama

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü Ryan Dillon, Irak güçleri ile Peşmerge'nin ateşkes konusunda anlaştığı iddiasını yalanlayarak açıklamayı yanlışlıkla yaptığını söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-27 17:26:09

Irak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes iddiasına yalanlama

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü Ryan Dillon, Irak güçleri ile Peşmerge'nin ateşkes konusunda anlaştığını iddiasını yalanladı. Dillion açıklamayı yanlışlıkla yaptığını, görüşmelerin hala devam ettiğini belirtti.

Çatışmalı iki haftayı geride bırakan Irak'ta, Bağdat ve Erbil yönetimleri ateşkes için anlaşmaya vardı. Ateşkes anlaşmasını, ABD'nin başını çektiği IŞİD karşıtı koalisyon duyurdu.16 Ekim Pazartesi günü peşmergenin elindeki Kerkük'e operasyon başlatmış, 24 saatte tüm tartışmalı bölgeleri Mesut Barzani yönetiminden geri almıştı.

Barzani'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun alt üst ettiği ülkede, iki haftadır çatışmalar sürüyordu. Irak ordusu, halihazırda kuzeydeki Türkiye sınırına doğru ilerliyor. Son çatışmalar Zumar ve çevresinde yaşanmıştı. Barzani yönetiminin referandumu dondurma teklifini Bağdat kabul etmedi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun iptalini istiyor. Irak'ın komşuları Türkiye ve İran, kriz boyunca Bağdat yönetimine yoğun destek verdi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ordusu ile Peşmergenin ateşkese vardığı iddiaları hakkında, "Şimdi tabii hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti, bunların detaylarına bakmak lazım. Bu sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan? Nasıl olacak bunları göreceğiz çünkü bizi de ilgilendirir sınırın diğer tarafında kimin olduğu. Takip edeceğiz" dedi.

ATEŞKES İDDİASINA YALANLAMA

Terör örgütü IŞİD'e karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü Ryan Dillon, Irak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes sağlandığı yönündeki açıklamayı yanlışlıkla yaptığını, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Sözcü Dillon, Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Iraklı bir yerel medya kuruluşuna Irak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes sağlandığını yanlışlıkla söylediğini ifade etti. Dillon, taraflar arasında görüşmelerin devam ettiğini, henüz resmi bir ateşkes olmadığını ve uluslararası koalisyonun çatışmaların diyalogla çözülmesini desteklediğini kaydetti.

Haber Ara