Dolar

32,3659

Euro

34,9546

Altın

2.325,33

Bist

9.079,97

Irak Genelkurmay Başkanı görevden alındı

Irak Genelkurmay Başkanı General Babekir Zibari'nin emeklilğe sevk edildiği öğrenildi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-30 00:24:33

Irak Genelkurmay Başkanı görevden alındı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Genelkurmay Başkanı General Babekir Zibari'yi emekliliğe sevk etme kararı aldı. Zibari, IŞİD tehdidinin ülkede yükselmeye başlamasından bu yana görevden alınan en üst rütbe oldu.

Al Jazeera.com'un AFP'ye dayandırdığı habere göre; Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin sözcüsü Saad Hadisi, Pazartesi günü İbadi'nin Genelkurmay Başkanı Genral Babekir Zibari'yi görevden alma kararı aldığını söyledi. AFP'ye konuşan Hadisi, söz konusu karar ile ilgili daha fazla detay vermedi. Genral Babekir Zibari, ülkede IŞİD'in tehdidi yükselmeye başladığından bu yana ordu ve devlet organlarında görevden alınan en yüksek rütbeli görevli oldu. 

İbadi daha önce de 30 bin askerle Musul'ın 800 IŞİD'liye bırakıp kaçan orduda reviyona gitmiş, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın en önemli komutanlarından birini ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı'nı görevden almış, eski başbakan Nuri Maliki döneminde kurulmuş olan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Bürosu'nu da lağvetmişti.

26 KOMUTAN GÖREVDEN ALINDI

İbadi, Kasım 2014'te ise Maliki döneminde önemli görevlerde bulunan Irak ordusunda görevli 26 komutanı görevden almış, 10 komutanı da emekliye sevk etmişti. Konu ile ilgili yapılan başbakanlık açıklaması, atılan adımın, askerlik kurumunun desteklenmesi ve yolsuzlukla mücadele amaçlı olduğunu vurgulamıştı.

Haziran ayında IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birlikleri dağılmış ve geri çekilerek ülkenin geniş bölgelerine IŞİD kontrolüne bırakmak zorunda kalmıştı. Ordu geride çok sayıda silah ve mühimmat bırakarak bu bölgeleri terk etmişti. Ordunun IŞİD karşısında yaşadığı hezimetten dolayı dönemin Başbakanı Nuri Maliki bazı komutanları suçlamış ve görevden almıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara