Dolar

32,3246

Euro

34,9839

Altın

2.311,28

Bist

9.079,97

Irak'ta PKK ve Haşdi Şabi çatıştı

Irak'ın stratejik Sincar bölgesinde İran destekli Haşdi Şabi milisleri ve PKK'ya bağlı YBŞ unsurları arasında çatışma çıktı. Sincar Dağları'nın Suriye sınırına yakın batı bölgesinde yaşanan çatışmalarda iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğu belirtildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 09:35:53

Irak'ta PKK ve Haşdi Şabi çatıştı

Irak'ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Sincar bölgesi, terör örgütü PKK'ya bağlı YBŞ unsurları ve İran destekli Haşdi Şabi milisleri arasında çatışmalara sahne oluyor. Dağlık coğrafyası ile Irak, Suriye ve Türkiye arasında bir kavşak noktası konumunda olması dolayısıyla stratejik öneme sahip Sincar bölgesi, büyük ölçüde PKK tarafından örgütlenen YBŞ kontrolünde bulunuyor. YBŞ, Sincar bölgesindeki Ezidilerden oluşuyor. Irak hükümeti tarafından kurulan ve çoğunluğu Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi bünyesinde de bir miktar Ezidi bulunuyor.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, dün Haşdi Şabi güçleri Sincar Dağları'nın batısındaki Şilo vadisine girmeye çalıştı. Bu vadinin, Sincar bölgesinin Suriye'ye açılan kapısı konumunda olduğu belirtildi. YBŞ militanlarının ateş açması üzerine iki taraf arasında çatışma çıktı. PKK'ya yakın kaynaklar, çatışmalarda dört Haşdi Şabi savaşçısının öldüğünü öne sürdü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yakın Nerina Azad haber sitesi ise yedi Haşdi Şabi milisi ile dört YBŞ'li teröristin öldüğünü iddia etti. Ayrıca siteye konuşan IKBY'ye bağlı Peşmerge yetkilileri ise Haşdi Şabi'nin, Erbil yönetiminin pazar günü yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde bölgeye müdahale etme amacıyla Sincar'a girmeye çalıştığını savundu. Sincar, 2014 ortalarında terör örgütü IŞİD kontrolüne geçmişti. Kasım 2015'te ise ABD'nin hava desteğiyle PKK ve Peşmerge şehri IŞİD'den almıştı. PKK, Sincar'da yaşayan Ezidilerden YBŞ adlı örgütü kurmuştu. YBŞ, halihazırda Sincar Dağları'nı hakimiyetinde bulunduruyor. TSK, nisanda Sincar Dağları'ndaki PKK unsurlarına yönelik bir hava operasyonu düzenlemişti.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara