Dolar

32,5529

Euro

34,8710

Altın

2.427,30

Bist

9.645,02

Irak Başbakanı Kazımi'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediği öne sürüldü

Uzmanlara göre, Başbakan Mustafa el-Kazımi, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-16 20:01:11

Irak Başbakanı Kazımi'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediği öne sürüldü

Uzmanlar, Irak'ın son dönem dış politika stratejilerini değerlendirerek, Başbakan Mustafa el-Kazımi'nin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediğini ifade etti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Özcan, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Güvenlik Masası Uzmanı Taylan Çökenoğlu ve Orta Doğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, son dönem Türkiye-Irak ilişkilerinin gidişatını, Başbakan Kazımi'nin ziyareti öncesi beklentileri, taraflar arasındaki ilişkilerin geleceğini AA muhabirine değerlendirdi.

Özcan, Irak'ın sınır komşusu Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmesinin, ülkenin içinde bulunduğu mevcut sıkıntıları aşmasına hizmet edeceğini ifade ederek, " Kazımi, Türkiye'nin Irak'taki etkinliğinin Irak'ın istikrarına, kalkınmasına katkı sağlayan bir etkinlik olduğunu görüyor. O yüzden Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmeyi istiyor." diye konuştu.

Irak'ta çok ciddi bir İran etkinliği olduğunu kaydeden Özcan, "Kazımi'nin İran etkinliğini dengeleyecek diğer aktörlerle temas kurmasının hem kendi elini rahatlatmak hem de ülkede istikrarı sağlamak açısından faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

Özcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası Irak ekonomisinin son derece ciddi sıkıntılarla yüz yüze olduğunu belirterek, Türkiye'nin ülkedeki yatırımlarının Bağdat hükümeti açısından önemine dikkati çekti.

PKK ile mücadelede geliştirilecek iş birliğinin Irak açısından da olumlu bir gelişme olacağını vurgulayan Özcan, "Kazımi'nin, ekonomik açıdan da güvenlik açısından da İran ve diğer aktörleri dengeleyecek şekilde siyasi açıdan da ikili ilişkilere olumlu yaklaşacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Ziyaretin Kazımi açısından önemi

Semin de Kazımi'nin ABD baskısıyla Irak'ı, İran'ın güdümünden kurtarmaya çalıştığının altını çizerek, bu amaçla komşu ülkelerle ilişkileri geliştirmeye özel önem verdiğini belirtti.

Irak Başbakanının Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi açısından ciddi bir dosyaya sahip olduğunu dile getiren Semin, "Kazımi Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Türkiye ziyaretinden hemen önce kabinesine ilk defa Türkmen bakan alması bu açıdan anlamlı bir mesajdır." dedi.

Semin, Irak'ın ciddi bir kuraklığın eşiğinde olduğunu hatırlatarak, "Irak açısından bu görüşmedeki en önemli gündemlerden biri su sorunudur. Türkiye'nin verdiği suyun arttırılmasını isteyecek ve bu konuda ciddi çalışmalar yapacak. Bu konu Irak açısından çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Haber Ara