Dolar

32,5762

Euro

34,8093

Altın

2.418,68

Bist

9.645,02

Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da

Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 22:20:40

Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da
" İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin terör örgütü DAEŞ'e karşı olan mücadelede Irak'ın yanında olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Ruhani, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabul etti. Ruhani, iki ülke ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğuna işaret ederek, "İran ile Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ile geliştirilmesi, sadece iki ülke yararına değil, tüm bölge ülkelerinin menfaatine hizmet edecektir" ifadesini kullandı.

"Irak'ın güvenliği ve istikrarı şüphesiz İran'ın güvenliği ve istikrarı demektir" diyen Ruhani, şunları kaydetti:

"Maalesef bazı ülkeler kendilerinin kısa süreli çıkarları için Irak halkını bölmek istiyor. Böyle bir ortamda, Irak'ın ulusal birlik ve beraberliğini güçlendirmek için tüm çabalar gösterilmeli. Terörle mücadelede Irak hükümetiyle iş birliğini devam ettirmeye hazırız. Irak ve diğer komşularımızın güvenliği ve huzuru bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine yardımcı olacaktır."

Ruhani, ""İran, DAEŞ ile olan mücadelesinde Irak'ın yanındadır" dedi.

Ruhani görüşmede ayrıca iki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmaların icrasının hızlandırılması gerektiğine işaret ederek, "özellikle Basra, Abadan ve Hürremşehr limanlarının geliştirilmesinin öncelikli iş birlikleri arasında yer aldığını" belirtti.

Ülkesine verdiği destekten ötürü İran'a teşekkür eden Irak Başbakanı İbadi de görüşmede şunları dile getirdi:

"Irak, teröristlerle olan savaşımızda gösterdiği dostça yardımlarından dolayı İran'ı takdir ediyor. Şüphesiz bu yardımların devamı DAEŞ'ın sadece Irak'ta değil tüm bölgeden silinmesini sağlayacaktır. Terör örgütü DAEŞ kültürel miraslarımızı, tefekkürümüzü ve dinimizi yok etmeye çalışıyor. Ancak Irak halkı ve hükümeti birlik halinde teröristlerin karşısında duruyorlar ve bu mücadelede dostlarının yardımını bekliyorlar."

Haber Ara