Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

Irak'a yasadışı olarak 200,000 torba Somali kömürü ihraç edildi

Somali, Irak'ı yasadışı ticaret konusunda zorluyor. Somali makamları, pazartesi günü Somali'den gelen büyük bir kömür stokunun Irak limanındaki UmmQasr limanına demirlemesi konusunda bilgilendirildikten sonra karşı çıktılar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-02 15:25:08

Irak'a yasadışı olarak 200,000 torba Somali kömürü ihraç edildi

Timetürk Çeviri

Africanews muhabirlerinden CaroleKouassı'nin yazısına göre;Mogadişu resmi makamları, Irak resmi makamlarının tacirlerle, potansiyel alıcılar arasındaki anlaşmazlıkları önlemek için bir soruşturma açması gerektiğine inanıyor. Somali Büyükelçisi Abukar Osman,Irak hükümetini soruşturmaları hızlandırmaya ve geminin boşaltılmasını durdurmak için hızlı hareket etmeye çağırıyor.Abukar Osman, ayrıca Somali 'nin uluslararası ortakları tarafından yasa dışı ticareti engellemeleri  için ortak harekete geçilmesi çağrısında da bulundu.

Ana alıcı olan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Umman'ın yasadışı kömür ticaretinin gerçekleştirilebilmesi için her yıl yaklaşık iki milyon ağacın kesildiği tahmin edilmektedir. BM tahminlerine göre, 120 milyon dolar (100 milyon euro) olarak tahmin ediliyor.

Somali'nin aşırılık yanlısı grubu El-Shabaab, kömür ticaretinden 10 milyon dolar bir gelir elde ediyor. Somali ve Eritre'deki Birleşmiş Milletler İzleme Grubuna göre; bu gelir, El-Shabaabtarafından silahların satın alınması ve militanların maaşları için kullanılıyor.

El-Shabaab'lar, Somali'nin başkentinde, 500'den fazla insanı katlettiler. Ekim ayındaki saldırıları ile daha da güçlenen bir makro denge oldular.Somali'deki Afrika Birliği Kuvvetleri'nin (AMISOM), Somali Ordusu ve ABD'nin birleşik çabaları sayesinde Shebablar, etkin oldukları yerlerin çoğunu kaybettiler. 2017 yılında, El-ShabaabAfrika'da en ölümcül grup oldu. Mogadişu'nun başkentine saldırı düzenledikten sonra elde ettikleri yerlerden bazılarını hala kontrol altında tutuyorlar.

Kaynak: CaroleKouassı, Africanews

 

 

 

 

 

 

Haber Ara