Dolar

32,3325

Euro

35,1382

Altın

2.242,19

Bist

8.702,35

‘İntihal yapmakla’ suçlanan Elif Şafak’a bir darbe de İran’dan!

Yazar Elif Şafak’ın, Türkiye’de büyük tartışmalara yol açan ve Manchester Edebiyat Festivali Booker Ödülü aday listesinden ‘çalıntı’ iddiaları yüzünden çıkarılan “On Dakika Otuz Sekiz Saniye” adlı kitabının satışı, İran’da yasaklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-17 15:11:45

‘İntihal yapmakla’ suçlanan Elif Şafak’a bir darbe de İran’dan!

Yazar Elif Şafak'ın, Türkiye'de büyük tartışmalara yol açan ve Manchester Edebiyat Festivali Booker Ödülü aday listesinden ‘çalıntı' iddiaları yüzünden çıkarılan “On Dakika Otuz Sekiz Saniye” adlı kitabının satışı, İran'da yasaklandı.

Adı ‘çalıntı' iddalarına karışan  Elif Şafak'ın kaleme aldığı, “On Dakika Otuz Sekiz Saniye” adlı kitabı,  İranlı Mehr Andiş Yayınları tarafından basılmıştı. Kitabın satışı İran'da yasaklandı.

Tahran Yayıncıları ve Kitapçıları Birliği'nden yapılan açıklamada, söz konusu kitap için yayımlama ve dağıtım izni verilmediği belirtildi.

“On Dakika Otuz Sekiz Saniye” adlı roman İranlı mütercim Ali Selami tarafından Farsça'ya çevrilmişti.

İNTİHAL YAPMAKLA SUÇLANIYOR

Elif Şafak, 2019 tarihli son romanı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de intihal yapmakla suçlanıyor.

Şafak'ın kitabında, Kahraman Çayırlı'nın 2007 tarihli romanı “Hayat Kadınları Aldatmaz”dan yola çıktığı, karakterleri hatta isimleri bile harflerin yerlerini değiştirerek kullandığı iddia ediliyor.

İddialar üzerine Şafak'ın, Manchester Literature Festival tarafından Booker Ödülü listesinden çıkartıldığı duyuruldu.

Sanatatak'ın haberine göre ise, Elif Şafak'ın Booker'a aday kitabı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”ye dair iddialar bunlarla sınırlı değil.

Hayat Kadınları Aldatmaz'daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta Şafak'ın Leyla'sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken Hayat Kadınları Aldatmaz'da Aysel'in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.

Çayırlı'nın kitabında yer alan Aysel'in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.

İddialara göre, Kahraman Çayırlı'nın Aysel ve Adin adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak'ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında.

KARANLIK BİR EL DEVREYE GİRDİ!

Diğer yandan iddiaların kamuoyuna yansıması ile birlikte ilginç gelişmeler yaşandı. Booker Ödüllerini dağıtan Manchester Literature Festival (Manchester Edebiyat Festivali) yönetimi, Elif Şafak'ın ödül listesinden çekildiği yönündeki mesajını sildi.

Festival yönetimine, Türkiye'den firar ederek İngiltere'ye sığınan ve bu ülkede geniş bir nüfuza sahip olan kaçak FETÖ'cüler tarafından baskı yapılmış olabileceği belirtiliyor.

Bilindiği gibi, İngiltere'de, başta Fetullah Gülen'in iş dünyasındaki prensi olarak bilinen Akın İpek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda firari FETÖ'cü ikamet ediyor.

İLK SUÇLAMA DEĞİL!

Şafak, intihal iddiaları ile ilk kez karşı karşıya kalmıyor. Daha önce İskender romanının Zadie Smith'in “İnci Gibi Dişler” adlı romanıyla pek çok paralellik gösterdiği, “Ustam ve Ben” adlı kitabının ise konusunu yazar Jose Saramago'nun “Filin Yolculuğu” kitabından aldığı iddia edilmişti.

Yine sosyal medyada Şafak'a ait bir paragrafın Chuck Palahniuk‘in “Gösteri Peygamberi“nde aynen yer aldığı yayılmış ancak bu iddia kanıtlanamamıştı.

ELİF ŞAFAK KİMDİR?

46 yaşında olan Elif Şafak 25 Ekim 1971 yılında Fransa'nın Strazburg kentinde doğdu. Elif Şafak'ın babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa süre sonra anne ve babası ayrıldı, ve Elif Şafak'ı annesi büyüttü. Bu sebeple Elif Şafak babasının soyadı yerine annesinin adını kullanıyor.

2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile çok satanlar listesine giren Elif Şafak, Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarı. Elif Şafak 2005-2009 senelerinde FETÖ'nün amiral gemisi olarak görülen Zaman Gazetesi'nde yazarlık yaptı. 2006'da yayımlanan Baba ve Piç adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı ve hakkında Türklüğe hakaretten dava açıldı.

ELİF ŞAFAK'IN BOŞANDIĞI EŞİ EYÜP CAN, TÜRKİYE'DEN KAÇTI!

Elif Şafak'ın boşandığı eşinin ismi Eyüp Can Sağlık. Elif Şafak ile Eyüp Can 2005 yılında evlendi ve bir yıl sonra Zelda ismini verdikleri kızları, iki yıl sonra da Emir Zahir isimli oğulları dünyaya geldi. Medya sektörü Elif Şafak'ın kocasını soyadını kullanmadığı için Eyüp Can ismiyle tanıyor. En son yayın hayatına son verilen Radikal Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeniydi. Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Eyüp Can, Fethullah Gülen ile Ufuk Turu kitabının da yazarı.

15 Temmuz'da yurt dışına kaçtı: 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan gazeteci Eyüp Can, Türkiye'den kaçmıştı. Yurt dışına temelli olarak yerleştiği sosyal medyadan duyuran Can, "Karanlık ve sinsi bulduğum FETÖ'cü örgütlenme ile en ufak şekilde ilgim alakam yok” demişti.

Elif Şafak ile Eyüp Can'ın evliliği medya dünyasında hep 'proje evlilik' olarak görülmüştü. Çift çocukları dünyaya geldikten sonra boşanarak bunu doğruladılar. 2017 yılında Elif Şafak ise cinsel tercihi ile ilgili bomba bir açıklama yaptı ve 'biseksüel' olduğunu duyurdu.

(*İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.)

 

Haber Ara