Dolar

32,5571

Euro

34,8555

Altın

2.434,18

Bist

9.722,09

Interpol Haşimi’yi kırmızı bültenden çıkardı

Uluslararası Polis Teşkilâtı (INTERPOL) Denetim Komitesi, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin üç yardımcısından biri olan Tarık Haşimi hakkındaki kırmızı bülteni iptal etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 14:35:47

Interpol Haşimi’yi kırmızı bültenden çıkardı
Konuyla ilgili Al Jazeera'ye konuşan Haşimi, Interpol'ün bu kararının Irak mahkemelerinin siyasetin güdümünde hareket ettiğini kanıtladığını söyledi.
 
"Ben suçsuzluğumu biliyorum zaten. Ama Interpol gibi uluslararası bir organizasyonun bunu tescillemesi Irak mahkemelerinin ne hâle geldiğini göstermesi açısından önemli. Bu açıkça gösteriyor ki Irak'ta yargı siyasetin güdümündedir ve tasfiye amaçlı çalışmaktadır. Bu kararla uluslararası arenada suçsuzluğum kanıtlansa da, Irak'ta benim hakkımdaki idam kararı ve diğer Iraklı muhalifler hakkındaki haksız suçlamalar devam ediyor."
 
Dört yıl önce, Nuri Maliki hükümeti döneminde, Irak devletinin başvurusu üzerine Interpol'ün çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle seyahat etme konusunda zorluk yaşayan Haşimi, tutuklama listesinden çıkarılmasından memnun.
 
"Tabii Interpol ta başında Irak hükümetinin sunduğu belgeleri daha dikkatli incelemeliydi. Irak'ın istibdat ile yönetilen, mezhebi ve siyasi şiddetin yaşandığı bir ülke olduğunu göz önünde bulundurmalıydılar. Bunun, benim pozisyonumdaki bir kişinin tasfiyesi için kurulmuş bir tezgâh olma ihtimalini göz önüne almalıydılar. İkincisi, bir cumhurbaşkanı yardımcısının trafik polisinin, avukatın öldürülmesi gibi suçları planlaması gibi saçma suçlamalar vardı. İddianame ve deliller dikkatlice incelenseydi bu kararı daha başında verirlerdi. Bugün mutluyum ama karardan dolayı değil, haklılığımı ve Irak'taki haksızlıkları dünyanın farklı yerlerinde anlatabilceğim için mutluyum. Artık tutuklanma korkusu olmadan seyahat edeceğim ve Irak'ta yaşananaları her yerde dile getirebileceğim."

Haber Ara