Dolar

32,5775

Euro

34,9004

Altın

2.436,60

Bist

9.645,02

İnternet bu salgını atlatabilecek mi?

İsviçre'nin telekomünikasyon operatörü ve internet servis sağlayıcısı Swisscom yeni tip koronavirüsün neden olduğu kriz nedeniyle internette yaşanan yüklenmenin olası etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-23 16:56:57

İnternet bu salgını atlatabilecek mi?

Şirketlerin çalışanlarını evlere göndermesi ve karantina ile enge kal kampanyaları sonucunda internete aşırı yüklenilmesi virüs salgını süresinin nasıl atlatılacağına ilişkin sorular doğuruyor.

İSVİÇRE NETFLIX'İ KAPATABİLİR

Deutsche Welle'nin haberine göre İsviçre hükümeti böyle devam ederse Netflix gibi internet üzerinden gerçek zamanlı veri akışı sağlayan sitelerin kapatılabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği genelinde de internetin bu aşırı kullanımı kaldıramayabileceği endişesi büyüyor. AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, sektörün önde gelen firmalarına geniş bant kullanımında tasarruf sağlanması için neler yapılabileceği üzerine kafa yorma çağrısı yaptı.

YOUTUBE ve NETFLIX'İN HD'DEN SD'YE DÖNÜYORLAR

YouTube önümüzdeki 30 gün boyunca video aktarımını HD yani yüksek çözünürlük yerine SD yani standart çözünürlükle yapacak.

Netflix de aynı süre zarfında veri akışını dörtte bir oranında azaltmayı planlıyor. Firma cihaza, yerel internet ağına ve sözleşmeye göre video kalitesinde ayarlamalara gideceğini açıkladı. Yani kısacası bazı kullanıcıların video kalitesi düşerken, diğerleri büyük ihtimalle herhangi bir değişiklik hissetmeyecek.

FACEBOOK ve NETFLIX

Facebook ve Instagram da aynı kararı aldı. Facebook Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Ağda potansiyel herhangi bir tıkanmayı hafifletmek amacıyla, Avrupa'daki Facebook ve Instagram videolarında geçici olarak bit oranını azaltacağız" ifadelerini kullandı.

Video kalitesi arttıkça, piksel sayısı dolayısıyla da gönderilen veri miktarı artıyor. Bu nedenle örneğin Ultra HD yani ultra yüksek çözünürlüklü format tam bir veri canavarı.

 

Haber Ara