Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

İnteractive Map Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Gelişen teknolojiler her geçen gün yeni birtakım uygulamaların varlığını ortaya çıkarmaya devam ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-19 10:09:25

İnteractive Map  Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Bu yenilikler arasında olan uygulamalardan biri de Dünya ile ilgili birçok bilgiyi içinde barındıran haritalar. Bu haritalar vasıtasıyla Dünya'ya ait merak edilen birçok konuyu da güncel olarak öğrenmek mümkün. Etkileşimli Haritalar Nedir? ya da İnteractive Map Nedir? Sorusu kullanıcılar tarafından merak edilen bir konu. Etkileşimli haritaların ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığını merak edenler için öğrenilmek istenen bazı detayları sizler için bir araya getirdik.

Dünya ile ilgili merak edilen birçok konuya, haritalar yardımıyla açıklık getiren İnteractive Map uygulaması sayesinde nüfus bilgileri, saat dilimleri gibi bilgilerin öğrenilmesi artık oldukça kolay. İstediğiniz ülkeye ait bazı verilere ulaşmak için yapmanız gereken bu tür bir haritayı incelemek.

İnteraktif kelimesi teknolojik gelişmelerle birlikte günlük alanlarda kullanılmaya başlayan bir kavram haline gelmiştir. Kelime karşılıklı etkileşim sağlayarak anlaşmayı ifade etmektedir. İnteraktif uygulamaların varlığı yaşamı kolaylaştırıcı bazı özellikleri de içinde barındırmaktadır.

İnteraktif bankacılık işlemleri ya da oyunlar kullanıcıların direkt olarak gerçekleştirmek istedikleri işlemleri yapabildiği uygulamalardır. Bu tür uygulamalarda karşılıklı etkileşim söz konusu olduğundan interaktif uygulamalar tanımlaması da bu durumlar için doğru olmaktadır.

Üzerinde yaşadığımız dünya varlığını ve oluşumunu çok uzun bir zamandan beri sürdürmekte. Birçok değişim geçiren dünyamız oluşum aşamasında kıtaların meydana gelmesi, deniz ve göllerin oluşması gibi fiziki birçok değişimin de merkezi durumunda.

Dünya'nın coğrafi yapısında meydana gelen değişimler pek çok nedene bağlı olarak oluştu. İnteraktif haritalar coğrafi şartların geçmişte nasıl şekillendiği hakkında bize bilgi verirken sürekli güncellenebilen yapıları sayesinde bugünkü şartları da öğrenmemize yardımcı oluyor.

İnteractive Map Ne İşe Yarar?

Etkileşimli haritalar birçok bilgiye ulaşabilme imkânı yaratmaktadır. Bu tür haritaların yaralarından bazıları şunlardır:

l Dünya üzerinde birçok ülke varlığını sürdürmektedir. Bu ülkelerin hangileri olduğunu bu haritalar sayesinde öğrenmek mümkün

l Dünya'da yer alan bir bölgenin koordinatlarını öğrenmek istediğinizde bu haritalar yol gösterici olmakta

l Bu haritalarla dünya üzerinde yer alan kıtaları özelleştirebilir ve onlarla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz

l Bu haritalarda anlık veri girişi sayesinde bilgiler sürekli güncel tutulabilme özelliğine sahip

l Bu tür haritalar arasında birçok modelde oluşturulmuş seçenekler mevcuttur. Bunlardan biri de depremler hakkında bilgi alabileceğimiz harita modelleridir

l Bu haritalar birbirinden farklı türde bilgiler içerebilir

l Dünya göç haritası ya da bölgesel twitter paylaşımlarına kadar birçok konuda oluşturulabilen harita türleri mevcut

Bazı Etkileşimli Harita Türleri Nelerdir?

l Google Trend Haritaları

l İnteraktif Deprem Haritası

l Corona Virüs İnteraktif Haritası

l Global İncident Map

l Dünya Göç Haritası

l Dünya Gazeteler Haritası

l Seyahat Alanları Haritası

l Bölgesel Sosyal Medya Aracı Twitter Paylaşımları Haritası

Bu haritalar arasında yer alan Dünya Göç Haritası hangi ülkelerin göç verdiği ya da göç aldığı bilgileri üzerine oluşturulmuş bir haritadır. Global Incident Map'te ise Dünya'da yer alan olaylarla ilgili bilgiler verilmekte. Dünya Gazeteler Haritası ise Dünya'da yer alan gazete merkezleri hakkında kullanıcıları bilgilendiren özelliklere sahip. Bu haritalar vasıtasıyla öğrenmek istediğiniz gazetenin internet hesabına ulaşmanız oldukça kolay. Dünya Seyahat Alanları Haritası ise gitmek istediğiniz ülkelerin seyahat ile ilgili bilgilerine ulaşabileceğiniz türden bir harita. Ülkelerin vize bilgileri hangi vizeyle nerelere seyahat edebilirsiniz gibi içeriklere buradan ulaşmanız mümkün. Twitter paylaşımlarını herhangi bir bölge kapsamında görmek istediğinizde Twitter paylaşımları haritası sayesinde görebiliyorsunuz. Harita henüz test aşamasında ve ilerleyen süreçlerde kullanıma sunulması planlanıyor.

İnternetin sağladığı imkanlar sayesinde geliştirilen bu tür haritalar bilinmeyen pek çok bilgiye ulaşılmasına da aracılık ediyor. Dünya tarihini şekillendiren birçok olay bu haritalarla öğrenilebilir hale geliyor.

Bu haritaların gelişmiş özellikleri sayesinde herhangi bir zaman diliminde yaşamış olan bir ulusun ya da gerçekleşen bir savaşın bilgilerine ulaşmak oldukça kolay olmakta. Haritalar üzerinde işaretlenen yerlere tıklandığında bilgiler karşınıza çıkmakta. Değişen ülke sınırları, yok olup yeniden oluşturulan binaların bilgilerine ulaşmak mümkün.

Klasik haritalar oluşturulurken iki boyutlu bir düzlem üzerine ve kuşbakışı olarak çizilirler. Üstten bakış açısıyla çizilen bu haritalarda yükselti ve eğimleri hatasız olarak çizmek oldukça zordu. Bilgisayar ortamında geliştirilen günümüzdeki haritalar ise hata oranlarını sıfıra indirmiş durumda. Haritaların işlevleri o kadar çok ki geçmişten bugüne insanlar onlardan çeşitli amaçlarla yararlanıyor. Teknolojide gerçekleşen yenilikler haritaların kullanım alanlarında da gözle görülür bir artışın yaşanmasına yol açmakta.

İnsan yaşamında artan gereksinimler sonucu harita türleri de çeşitlenmekte. Yaşadığınız yerin geçmişini merak ettiğinizde bir interaktif haritaya bakarak bunu öğrenmek kısa sürede yapılabilecek bir eylem haline geldi.

Bu haritalarla örneğin İstanbul'un 35 milyon yıl öncesinde nasıl bir yapıda olduğunu öğrenmek çok kolay. Bu bölge milyonlarca yıl önce sular altında kalan bir alan olarak haritalarda görünmekte.

İnteractif haritalar sayesinde ülkelerin yüzölçümlerini gerçek boyutlarıyla görmek olası. Eski tip iki boyutlu haritaların hata paylarının olması sebebiyle yeni geliştirilen bu tür haritalar kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Eski tip haritalarda görülen hatalardan biri de ekvator ve kutupların birbirine olan mesafelerinin doğru oranlanmamış olması. Etraflarında yer alan ülkeler ise olduğundan büyük ya da küçük olarak görünebiliyor. Bu tür eksiklikleri dolayısıyla da yeni türde oluşturulan haritalar daha sağlıklı sonuçlara ulaşma konusunda oldukça etkin.

Etkileşimli Haritalar Nedir? veya İnteractive Map Nedir? Sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında bazı özet bilgileri bir araya getirmeye çalıştık. Etkileşimli haritalar, yaşamı kolaylaştırıcı birçok özellikleriyle hayatımızda yer alırlar. İçlerinde barındırdıkları özellikleri birçok konuda bilgi sahibi olmamızı sağlarken güncellenebilir özellikleriyle de her an yeni bilgilerin de bu haritalara eklenebilmesi mümkündür.

Haber Ara