Dolar

32,4985

Euro

34,9930

Altın

2.434,81

Bist

9.716,77

'İnsanlığın Değerli Mirasları' Bişkeke'te

Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetlerin çizimlerinden oluşan İnsanlığın Değerli Mirasları isimli sergi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ziyaretçilerini bekliyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 17:14:29

'İnsanlığın Değerli Mirasları' Bişkeke'te

Kuzey Haber Ajansı'nın haberine göre  Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, Kırgızistan tarih ve kültür yılı kapsamında yeni bir resim sergisine kapılarını açtı. Ressam Avazbek Apiyev'in ‘İnsanlığın Değerli Mirasları' adıyla açtığı sergide 40'ı aşkın yapıt buluştu.

Gapar Aytiyev Kırgız Ulusal Tarih Müzesi'ndeki sergide çoğunlukla İstanbul Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin çizimleri yer aldı.

Sergilenen kutsal emanetlerden en özel olanları şu şekidle sıralandı: "Rasulullah Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v)'in giysileri, Yusuf Aleyhisselamın sarığı, Hz. Musa (a.s)'ın asası"

4_23

Sergilenen eserler arasında, Türkiye, Hindistan ve Kırgızistan'daki İslam mirası eserlerin resimleri de var. Sergide Sultan Ahmet Camii, Tac Mahal, Babur Şah'ın mezarı ve Kırgızistan'ın Karakol kentindeki ahşap Çin Camii'nin resimleri yerlerini almış durumda.

Etkinlik, Kırgız bir ressamın Bişkek'te, İslami yapıtlar üzerine açtığı ilk sergi olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Doğu-İslam kültürünün Kırgızistan tarihinde derin izler bıraktığını belirten ressam Apiyev, sergiyi açmaktaki başlıca nedeninin de bu olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

"Bu emeklerin çiziminde temel kaynak Topkapı Müzesi'ndeki örnekler oldu. Çünkü Osmanlı Devleti'nin 700 yılı boyunca, peygamberlere ait tüm eşyalar toplanarak, orada buluştu. Topkapı Müzesi'nin izni ile yaklaşık bir ay orada bulunarak, eskizleri oluşturdum. Bu eserleri çizmeye 2009 yılında, Türkiye'ye giderek başladım. Sonra, Kırgızistan'ımızdaki tarihi-mimari mirasları çizmeye devam ettim. 2015 yılında Hindistan'a giderek, Babur Han'dan kalan, mirasları araştırıp çizdim. Bunların hepsini biriktirerek, 2009'dan bu yana çizilmiş emeklerin çoğuyla sergi açtık."

5_12

NE ZAMANA KADAR AÇIK?

27 Mayıs'a kadar açık kalacak sergi Cumhurbaşkanı Atambayev'in kurucusu olduğu İyman Fonu tarafından düzenlendi. İyman Fonu Başkanı Nurcigit Kadırbekov sergi hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Kırgızistan'ın sanat tarihinde yeni sayfa açılıyor. Çünkü, bugüne kadar ülkemizde birçok sergi açıldı, ama İslam dininin tarihi ve kültürünü gösteren bir sergi açılmamıştı. Bu nedenle bu çok önemli bir faaliyettir. Bu yıl cumhurbaşkanımız tarafından kültür ve tarih yılı olarak ilan edildi. Burada, amacımıza da ulaşıyoruz.”

Daha önce Türkiye ve Hindistan'da da açılan sergi Kırgız sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

Haber Ara