Dolar

32,5185

Euro

34,8008

Altın

2.421,09

Bist

9.708,67

İnsanlar radyasyon yayar mı?

Evet, insanlar radyasyon yayar. İnsanlar çoğunlukla kızılötesi radyasyon yayarlar; bu, görünür ışıktan daha düşük bir frekansa sahip elektromanyetik radyasyondur.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-24 10:22:38

İnsanlar radyasyon yayar mı?

Evet, insanlar radyasyon yayar. İnsanlar çoğunlukla kızılötesi radyasyon yayarlar; bu, görünür ışıktan daha düşük bir frekansa sahip elektromanyetik radyasyondur. Bu etki insanlara özgü değildir. Sıfır olmayan bir sıcaklığa sahip tüm nesneler termal radyasyon yayar. Ve tam olarak mutlak sıfır olan bir sıcaklık fiziksel olarak imkansız olduğundan, tüm nesneler termal radyasyon yayar. Burada dikkatli olmalıyız.

Termal radyasyon , kızılötesi radyasyonla aynı şey değildir. "Termal radyasyon", bir nesnenin sıcaklığı nedeniyle verdiği tüm elektromanyetik dalgalardır ve radyo dalgalarını, kızılötesi dalgaları ve hatta görünür ışığı içerir. Kızılötesi dalgalar, termal radyasyonun yalnızca bir parçasıdır. İkisinin kafası karışmaya meyillidir çünkü termal radyasyonun çoğu, insanlar için rahat olan sıcaklıklar için kızılötesi radyasyondur. Bir nesne ısındıkça, termal radyasyonunun tepe noktası daha yüksek frekanslara kayar. Güneş, termal radyasyonunun çoğu görünür ışık ve yakın kızılötesi dalgalar olarak yayılacak kadar sıcaktır.

Termal radyasyon yalnızca ısıyı taşır ve kaynağının sıcaklığını gösterir. Farklı zamanlarda farklı insanlar farklı miktarlarda radyasyon yayarlar. Ancak bu farklılıklar sadece kimin daha ateşli olduğunu ve kimin daha şişman, daha uzun, daha üzgün veya daha aziz olmadığını gösterir.

Kızılötesi kamera kullanılarak çekilen bir kişinin termal görüntüleri sadece kişinin cildinin sıcaklığını gösterir ve deri altında meydana gelen hastalıkları teşhis etmek için kullanılamaz. Giysiler kızılötesi radyasyonu engelleme eğilimindedir, bu nedenle gömleği çıkarılmış bir adam, üzerindeyken olduğundan daha fazla radyasyon yayar. Kızılötesi kamerayı kurcalayan herkes bu gerçeği onaylayabilir.

Kızılötesi radyasyon iyonlaştırıcı değildir ve bu nedenle size kanser veremez. Bu iyi bir şey çünkü çevremizdeki kayalar, ağaçlar, sandalyeler, masalar ve duvarlar bizi sürekli olarak kızılötesi radyasyon barajıyla dolduruyor. Çoğunlukla, insanlar termal radyasyonun yanı sıra başka tür radyasyon yaymazlar.

İnsanlar genellikle doğal olarak oluşan az miktarda radyoaktif mineraller yerler ve bu nedenle çok küçük miktarlarda başka tür radyasyon yayarlar. Örneğin, Brezilya fıstığı ve muzları daha yüksek miktarda radyoaktif element içerir. Ancak miktarlar fark edilemeyecek veya sağlıklarını etkileyemeyecek kadar küçüktür.

Bir kişi radyoaktif kontrast içmeyi gerektiren bir tıbbi tarama yaptırırsa, kontrast azalıncaya kadar birkaç saat boyunca normalden daha fazla radyasyon yayacaktır, ancak miktarlar yine de günlük yaşam ve sağlık üzerinde bir etkisi olmayacak kadar küçüktür.

Kaynak: wtamu.edu

Haber Ara