Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

İnsanlar neden horlar ve temel nedenleri?

'Horlama' insanların hayatlarını olumsuz etkileyen en büyük sorunlardan biri. Hemen hemen herkes arada bir horluyor. Ancak horlama aşırı derecede oluyorsa bu insan yaşamı için temel bir sorun hale geliyor. Haberimizde 'insanlar neden horlar ve temel nedenleri nelerdir'i ele aldık.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-22 10:24:00

İnsanlar neden horlar ve temel nedenleri?

Hemen hemen herkes arada bir horluyor. Yine de bazıları için kronik bir sorundur. Sadece horlayanlar için sorunlu olmakla kalmaz, aynı zamanda uykularını bozarak ailedeki herkesi de etkileyebilir. Peki horlamanın temel nedenleri nelerdir? Genetik

snore

Sleep.org'a göre, horlamayla güçlü bir bağlantısı olabilecek iki genetik belirteç olduğu için horlamanın ailelerde geçme eğilimi vardır. Kişinin ağzının anatomisi bir başka katkıda bulunan faktördür. Damak kalın ve alçaksa hava yolunu daraltabilir; uvula (boğazın arkasındaki küçük doku parçası) uzarsa, bu titreşimi artırabilir ve hava akışını engelleyebilir. Burun tıkanıklığı da horlamaya neden olabilir. Burun septumu eğriliği olan kişiler sık sık tıkanma yaşayabilir ve soğuk algınlığı burun geçişlerini de tıkayabilir.

Obazite de genetik olabilir ve aşırı kilo, kas tonusunun azalmasına ve boğaz ve boyunda doku artışına neden olur. Obez bireylerde kronik horlama ve obstrüktif uyku apnesi görülebildiği gibi erkeklerin horlaması ve apnesi kadınlara göre daha yaygındır. Yaşam Tarzları

Sırtüstü uyuyanların horlama ve daha yüksek sesle horlama eğilimi vardır. Bunun nedeni yerçekiminin etkisidir; etkileri sırtüstü uyuyanlarda hava yollarını daraltır. Diğer bir risk faktörü de alkol tüketimidir. Alkol içmek aslında boğaz kaslarını gevşetir ve vücudun hava yolu tıkanıklığına karşı savunmasını azaltır. Bazı ilaçlar da bu kasları gevşetir.

Yaşlı bireyler de horlamaya daha yatkındır. Bunun bir nedeni, bu popülasyon için dil ve boğaz kaslarının uyku sırasında daha fazla gevşemesidir. Bu, nefes aldıklarında bir titreşime neden olur. Üstelik, insanların uyku alışkanlıkları yaşlandıkça değişir ve uykuya dalmak - ve kalmak - zor olabilir. Uyku yoksunluğu boğazın daha fazla gevşemesine ve horlamaya neden olduğundan bu bir kısır döngü olabilir.

Çözümler

shutterstock-737747287

Tıkayıcı uyku apnesi nedeniyle boğulma ve horlamayı durdurmak için cpap makinesi kullanan kadın.

Çoğu insan, yaşam tarzı değişiklikleri yaparak horlamalarını ortadan kaldırabilir. Özellikle yatmadan önce sigarayı azaltmak ya da temelli bırakmak semptomları hafifletebilir. Alkol tüketimini sonlandırmak ve ilaçları kontrol etmek de iyi bir fikirdir; Bazı sakinleştiriciler horlamayı daha da kötüleştirirken antihistaminikler burun tıkanıklığını azalttığı için yardımcı olabilir.

Tıkanıklığı azaltmanın bir başka yolu da evcil hayvan tüyleri ve toz akarlarının yatak odasını temizlemektir; çünkü birçok insan bunlara alerjisi vardır. Sinüsleri salin veya neti kaplarla durulamak veya bir nemlendirici kullanmak da yardımcı olabilir.

Kilo vermek zor olabilir, ancak horlamaya çare olabilir. Farklı bir pozisyonda uyumayı öğrenmek de zor olabilir; ancak fazladan veya farklı türde yastıklar kullanmak bunu kolaylaştırabilir.

Kaynak: Sleep.org

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara