Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

İnsanlar neden hapşırır?

Herkes hapşırır ama bunu yapmamızın farklı nedenleri var. Bu, havanın akciğerlerden ağız ve burundan istemsiz, sarsıcı bir şekilde dışarı atılmasıdır. Hapşırmanın birincil amacı, yabancı partikülleri veya tahriş edici maddeleri burun mukozasından atmaktır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 10:55:27

İnsanlar neden hapşırır?

Herkes hapşırır ama bunu yapmamızın farklı nedenleri var. Hapşırmanın teknik terimi sertliktir. Bu, havanın akciğerlerden ağız ve burundan istemsiz, sarsıcı bir şekilde dışarı atılmasıdır. Rahatsızlık verici olsa da hapşırmak faydalıdır. Hapşırmanın birincil amacı, yabancı partikülleri veya tahriş edici maddeleri burun mukozasından atmaktır. İşte merak edilen İnsanlar neden hapşırır? sorusunun cevabı haberimizde... Hapşırma Nasıl Çalışır?

a_2

Hapşırma genellikle irritanlar burun kıllarına yakalanmadığında ve burun mukozasına temas ettiğinde ortaya çıkar. Tahriş, enfeksiyon veya alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir. Nazal geçişteki motor nöronlar, trigeminal sinir yoluyla beyne bir uyarı gönderir. Beyin, diyafram, yutak, gırtlak, ağız ve yüzdeki kasları kasarak bir refleks uyaranla yanıt verir. Ağızda, dilin arkası yükselirken yumuşak damak ve küçük dil bastırılır. Hava akciğerlerden sarsılarak dışarı atılır, ancak ağza geçiş sadece kısmen kapalı olduğu için hem burundan hem de ağızdan hapşırık çıkar.

Motor nöronların beyne refleks sinyalleri göndermeyi bıraktığı REM atonisi nedeniyle uyurken hapşıramazsınız . Bununla birlikte, tahriş edici bir madde sizi hapşırmak için uyandırabilir. Hapşırmak kalbinizi geçici olarak durdurmaz, sadece kalp ritmini yavaşlatabilir.

dust-allergy---little-girl-cleaning-runny-nose-539258825-5ad33b041f4e1300387aa098

Bilim adamları, insanların yüzde 18 ila 35'inin fotik hapşırma (güneş ışığına direk maruz kalan insanların hapşırmasına sebep olan reflekstir) yaşadığını tahmin ediyor.  Eğer fotik hapşırma yaşıyorsanız, bunu ebeveynlerinizden biri veya her ikisi de yaşadı! Parlak ışığa tepki olarak hapşırmak Güneş'e karşı bir alerji olduğunu göstermez. Bilim adamları, ışığa tepki olarak göz bebeklerini küçültmek için beyne gönderilen sinyalin hapşırma sinyali ile yolları kesişebileceğini düşünüyor.

Hapşırma İçin Daha Fazla Neden

grooming-himself-isn-t-always-pleasant-463580397-5ad388cfba61770036cb4d47

Tahriş edici maddelere veya parlak ışığa tepki, hapşırmanın yaygın nedenleridir, ancak başka nedenleri de vardır. Bazı insanlar soğuk hava akımı hissettiğinde hapşırır. Diğerleri kaşlarını koparırken hapşırır. Büyük bir yemekten hemen sonra hapşırmaya burun çekme denir. Snatiation, tıpkı fotik hapşırma gibi, otozomal dominant (kalıtsal) bir özelliktir. Hapşırma, cinsel uyarılmanın başlangıcında veya doruğunda da olabilir. Bilim adamları, cinsel hapşırmanın burundaki erektil dokunun muhtemelen feromon alımını artırmak için stimülasyona tepki verebileceğini gösteriyor . Hapşırma ve Gözleriniz

wacky-shocked-baby---with-clipping-path-139738688-5ad38884ba61770036cb462e

Hapşırırken genellikle gözlerinizi açık tutamadığınız doğrudur. Kraniyal sinirler hem gözleri hem de burnu beyne bağlar, bu nedenle hapşırma uyarısı ayrıca göz kapaklarının kapanmasını tetikler.
Ancak, tepkinin nedeni gözlerinizi kafanızdan fırlatmaktan korumak değildir! Hapşırmak güçlüdür, ancak gözün arkasında dikizlerinizi dışarı atmak için büzüşebilecek herhangi bir kas yoktur.
Efsane avcıları , hapşırırken (kolay olmasa da) gözlerinizi açık tutmanın mümkün olduğunu ve gözleriniz açık hapşırırsanız gözlerinizi kaybetmeyeceğinizi kanıtladılar .

Birden Fazla Hapşırma

Arka arkaya iki veya birkaç kez hapşırmak son derece normaldir. Bunun nedeni, tahriş edici partiküllerin yerinden çıkması ve dışarı atılması için birden fazla hapşırma gerektirmesidir. Arka arkaya kaç kez hapşırdığınız kişiden kişiye değişir ve hapşırmanın nedenine bağlıdır. Hayvanlarda Hapşırma

white-tiger-underwater-sneez-145649539-5ad382448023b90036920fce

İnsanlar hapşıran tek canlı değil. Kediler ve köpekler gibi diğer memeliler hapşırır . İguanalar ve tavuklar gibi bazı memeli olmayan omurgalılar hapşırır. Hapşırma, insanlarda olduğu gibi aynı amaca hizmet eder, ayrıca iletişim için kullanılabilir. Örneğin, Afrika vahşi köpekleri sürünün avlanıp avlanmayacağına karar vermek için hapşırır. Hapşırdığınızda Ne Olur?

human-ear-anatomy--artwork-165564611-5ad381d1c5542e0036f5571f

Hapşırırken tutmak gözlerinizi dışarı çıkarmazken, yine de kendinize zarar verebilirsiniz. Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde bir odyolog olan Dr. Allison Woodall'a göre , hapşırmayı bastırmak için burnunuzu ve ağzınızı kapalı tutmak baş dönmesine, kulak zarınızın yırtılmasına ve işitme kaybına neden olabilir. Hapşırmadan gelen basınç, östaki borusunu ve orta kulağı etkiler . Ayrıca diyaframınıza zarar verebilir, gözlerinizdeki kan damarlarını parçalayabilir ve hatta beyninizdeki kan damarlarını zayıflatabilir veya yırtabilir! En iyisi hapşırmaktır. Hapşırma Nasıl Durdurulur

holding-his-nose-171347162-5ad380f86bf0690037cb0349

Hapşırmayı bastırmamalısın, ancak hapşırmadan önce onu durdurabilirsin. Elbette en kolay yol polen, evcil hayvan tüyleri, güneş ışığı, aşırı yeme, toz ve enfeksiyonlar gibi tetikleyicilerden kaçınmaktır. İyi bir temizlik, evdeki partikülleri azaltabilir. Elektrikli süpürgeler, ısıtıcılar ve klimalar üzerindeki filtreler de yardımcı olur.
Bir hapşırma hissederseniz, fiziksel bir önleyici yöntem deneyin:
Hapşırma dürtüsü geçene kadar burun kemerinizi nazikçe sıkıştırın.
Dilinizi ağzınızın çatısına bastırın.
Nefesini tut ve ona kadar say.
Ciğerlerinizdeki havayı derin bir şekilde verin, böylece hapşırmayı destekleyemez.
Parlak ışıktan uzağa bakın (eğer hayali bir hapşıran iseniz).
Hapşırmayı durduramazsanız, mendil kullanmalı ya da en azından diğerlerinden uzaklaşmalısınız. Mayo Clinic'e göre hapşırık mukus, tahriş edici maddeler ve bulaşıcı ajanları saatte 30 ila 40 mil hızla saatte 100 mil hızla atıyor. Hapşırığın kalıntıları 6 metreye kadar hareket edebilir   ve 100.000 mikrop içerebilir. Hapşırmayla İlgili Önemli Noktalar

Hapşırma veya sternutasyon, havanın akciğerlerden ağız ve burundan zorla dışarı atılmasıyla karakterize, yararlı bir istemsiz süreçtir.
Hapşırmanın birincil nedeni, irritanları burun mukozasından uzaklaştırmaktır. Bununla birlikte, hapşırma aynı zamanda ani parlak ışığa, aşırı yemeye veya cinsel uyarılmaya tepki olabilir.
Hapşırmayı boğmak tavsiye edilmez. İşitme duyunuza zarar verebilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir ve gözlerdeki ve beyindeki kan damarlarını yırtabilir.
Hapşırırken gözlerinizi açık tutmanız mümkündür. Bunu yaparsanız, gözlerinizi dışarı fırlatma riski yoktur.
Hapşırmak kalbinizi durdurmaz.

Kaynak: Thoughtco

 

Haber Ara