Dolar

32,5945

Euro

34,7862

Altın

2.498,02

Bist

9.461,25

İnsan kaçakçılarına darbe

Türk ve Alman polisi, mültecileri 'elverişsiz' gemilerle Avrupa'ya gönderen insan kaçakçılığı şebekesine yönelik ortak operasyon düzenledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 20:39:59

İnsan kaçakçılarına darbe

Fransız AFP haber ajansının bildirdiğine göre; Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ile Alman mevkidaşı Dieter Romann, Postdam kentindeki ortak basın toplantısında, 'dalga' adı verilen operasyonunun mültecilerin Avrupa'ya yasadışı yollarla geçişini sağlayan uluslararası organize suç örgütüne büyük darbe vurduğunu belirtti.

Romann, Almanya'nın altı eyaletinde 490 polis ve komando ile yapılan 17 şafak baskınında beş şüphelinin yakalandığını söyledi. Lekesiz ise, iki ülke Emniyeti'nin tarihe dayalı işbirliği olduğuna dikkat çekerken, "Türkiye uluslararası işbirliği çerçevesinde 2015 yılı içinde 17 gemi ve 30 şebeke yöneticisi yakaladı. Bugün Türkiye'de dört ayrı kentte yakalanan 10 kişiden dokuzu Suriyeli, biri de Türk. Türk Emniyeti insan kaçakçılarına yönelik yaptığı operasyonlarla binlerce masum insanın hayatını kurtardı" dedi.

OTOMATİK PİLOTLA ALIP İTALYA'YA GÖNDERDİLER

İddiaya göre; insan kaçakçıları Türkiye'de üç külüstür kargo gemisi satın aldı. Ardından para aldıkları göçmenleri otomatik pilota ayarlanan gemilere tıka basa doldurup İtalya kıyılarına doğru gönderdi.

KAÇAKÇILAR 9.5 MİLYON DOLAR KAZANACAKTI

Almanya Federal Polis Teşkilatı Başkanı Romann, "Operasyon yapılmasaydı insan kaçakçıları toplam 2 bin 442 mülteciyi Avrupa'ya kaçıracaklardı. Mülteci başına 3 bin 500 ile 6 bin dolar arasında değişen para alacaklardı. Toplam alacakları para ise 9.5 milyon dolay olacaktı. Türk ve Alman emniyetinin birbirine güven içinde başarıyla operasyonu sonuçlandırdı. Operasyona bir yıl önce start verildi" dedi.

Romann, Almanya'da yakalanan beş kişiden dördünün Suriyeli, diğerinin ise hangi ülke vatandaşı olduğunun henüz belirlenmediğini de açıkladı.

Haber Ara