Dolar

32,4831

Euro

34,5737

Altın

2.494,58

Bist

9.548,09

İnsan beyni ‘çip’ ile mi kontrol edilecek? Neuralink nedir?

Son günlerin en revaçta tartışması: Çipli beyinler… Diğer bilinen adıyla: Neuralink… Uzay ve teknoloji girişimleri ile tanınan Elon Musk’ın bu alanda girişimleri neler? Gerçekten etkili olabilir mi? İşte detaylar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-26 21:11:28

İnsan beyni ‘çip’ ile mi kontrol edilecek? Neuralink nedir?

Bütün dünya ‘Pandemi' süreci ile birlikte yeni bir düzene doğru sürükleniyor. Kimi komplo teorisyenleri göre Yeni Tip Koronavirüs insan eliyle belli maksatlara hizmet etmek için laboratuvarlarda oluşturulmuş bilinçli bir virüs, kimisine göre de Çin'de vahşi hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı bir o kadar da öldürücü bir hastalık.

Komplo teorisyenlerine göre oluşturulan bu virüs ile ‘insanlığa fazla gelen insanlardan kurtulunmak istendiği' yüksek sesle dillendiriliyor. Yine aynı düşünceye göre virüs ve benzeri hastalıklardan korunmak veya yönlendirmek için insan beynine yerleştirilmek üzere bir ‘çip' tasarlanıyor.

Dünya genelinde yaptığı uzay araştırmaları ile bilinen Elon Musk'ın da bu alanda bilinen bir çalışması bulunuyor. Musk'ın ‘Neuralink' adını verdiği bir çalışma iddiaya göre tam da bunu hedef alıyor.

Bu iddiayı biraz daha açacak olursak; İnsan beynine bir çip yerleştirilecek ve bu çip yapay zekayla insanların kararlarını etkileyecek.

PEKİ BU MÜMKÜN MÜ?

Elbette bunun mümkün olmadığını savunanlar gibi olabileceğini iddia edenlerin sayısı da hiç azımsanmayacak kadar fazla. Peki, nedir bu ‘Neuralink'?

Şirketin resmi tanımında “Neuralink Corporation, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016'da San Francisco'da kurulmuş Amerikan nöroteknoloji şirketi” ifadeleri kullanılıyor.

TÜRK HALKI PROJEYE MESAFELİ

DORinsight da “İnsanlığın geleceği” araştırmasında Türkiye'de yaşayan geniş bir sosyo ekonomik gruba dahil farklı kesimlerin tepkilerini ölçmeye odaklandı.

Buna göre katılımcıların yüzde 57'si Neuralink projesiyle beynin karmaşık yapısının deşifre edebileceğini düşünüyor.

Projeyi destekleme konusunda daha geri planda kalan kadın katılımcıların beynin deşifre edilebileceğine ilişkin endişelerinin erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu gözlendi.

Bu teknolojinin katılımcılar nezdinde neler hissettirdikleri sorgulandığında da heyecan ve endişe başa baş noktada yer aldı.

Yani Neuralink projesi hem heyecanlandırıyor hem endişelendiriyor. Katılımcıların yüzde 45'i bu projenin kendilerini heyecanlandığını, yüzde 43'üyse endişelendirdiğini ifade etti. Hiçbir şey hissetmediğini belirtenlerin oranıysa yüzde 12'de kaldı.

Haber Ara