Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İNSAMER’den Kırım raporu: Bu kadim halk, Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğacaktır

İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) Avrasya araştırmacısı Burak Çalışkan tarafından hazırlanan “Kırım Raporu: Jeopolitik Rekabette Düğüm Noktası” başlıklı bir rapor yayınlandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-11 10:59:21

İNSAMER’den Kırım raporu: Bu kadim halk, Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğacaktır

Kırım'ın tarihi ve jeopolitik önemi, 2014 yılındaki işgal, Donbass savaşı, Kerç Boğazı sorunu, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığı gibi ara başlıkların verildiği rapor, Ukrayna krizi ile Kırım'ın dünü ve bugününe ışık tutuyor.

Yayınlanan raporda; uluslararası kuruluşların konuyla ilgili hazırladıkları geniş bir literatürden de yararlanılırken, Kırım Tatar Türklerine de önemli bir yer verildi. Türk-İslam medeniyetinin en önemli unsurlarından olan Kırım Türklerinin yaşadıkları sürgün, insan hakları ihlalleri ve Türkiye ile olan bağlarına da yer verildi. Raporda Ukrayna ve Türkiye'deki Kırım diasporasının yanında bölge ile ilgilenen uzmanların da görüşleri yer almaktadır.

Raporun son cümleleri Kırım Türkleri ile tamamlanırken, Kırım Türklerinin önemli bir kısmı ana vatanlarından uzakta, diasporada yaşamaktadır ancak efsanevi lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu önderliğinde, hak ve hukuk arayışları devam etmektedir. Birçok ülkede güçlü diasporalara sahip olan Kırım Tatarları, kurdukları vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşları ile hem seslerini duyurmakta hem de kendi aralarındaki birliği korumaktadır. En önemlisi ise, 1783'ten itibaren sürgün hayatı yaşayan Kırım Tatar Türklerinin geçmişte olduğu gibi bugün de Kırım'ın Rusların elinden alınacağına ve anavatanlarına döneceklerine dair umutlarını yitirmemiş olmalarıdır. Türk-İslam dünyasına onlarca âlim kazandıran bu kadim halk, Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğacaktır.” diye bildirildi. 

Haber Ara