Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

İnşaat sektöründe teknolojik gelişme!

İnşaat sektörünün en önemli teknolojik gelişimlerinden biri olan BIM’in, artık Türkiye’de de sistemli bir şekilde kullanılmasının önü açıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-14 18:27:27

İnşaat sektöründe teknolojik gelişme!

İnşaat sektörünün en önemli teknolojik gelişimlerinden biri olan BIM (Building Information Modelling) yani Yapı Bilgi Modellemesi'nin Türkiye'de kullanımı yaygınlaştırılacak. Buna göre, sektörde rol alan tüm paydaşlar tarafından önemli bir adım atıldı. 

Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD'ın ev sahipliğinde buluşan mimar, mühendis, müteahhit, teknik müşavir, yazılımcı, danışman, akademisyen ve inşaat malzemesi sanayisi temsilcilerinin proje ortakları; yapı endüstrisinde sayısal dönüşümün öncüsü ‘buildingSMART Türkiye'nin kurulması için adım attı.

Ülkemizde de inşaat sektörü dijitalleşmede diğer sektörlerin çok gerisinde kalıyor. İnşaat sektöründe dijital dönüşüm sürecinin en önemli teknolojik örneklerinden biri olan BIM, Endüstri 4.0 ve dijitalleşme çağında inşaat sektörünü geleceğe hazırlıyor.

Günümüzde tüm sektörler teknolojideki gelişmelerle kendini yenileme ve geliştirme imkanı bulunan, inşaat sektörünün de bu gelişmelere ayak uydurması, geleceği yakalaması için adım atılıyor. 21'inci yüzyılda inşaat sektörü tasarım ve projelerinde yüzyıllardır kullanmakta olduğu 2-boyutlu (2D) pafta kullanımın ötesinde, artık proje verileriyle beraber 3-boyutlu (3D) modelleri kullanarak yeni bir sürece adım atıyor. Artık yapılar eskinin üretim yöntemleri ile değil, inşaat sonucunun görülebildiği üç boyutlu modelleme sistemleri hazırlanıyor.

İnşaat sektörünün tüm alanları yaygınlaşacak

Tüm dünyada hızla yayılan BIM ile inşaat ve yapı sektörü; hız, verimlilik, sürdürülebilirlik ve artırılacak. BIM'in önemi, hem yurtdışındaki projelerdeki gereksinimler hem de Türkiye'de sektörün bu yönde evrilmesi doğrultusu artış gösteriyor. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ilk üç sıra içinde bulunan Türk müteahhitlerin daha fazla değer yaratması adına istihdam, malzeme ve projelerin de birlikte hareket etmesi için özel sektörün yanı sıra kamu kuruluşlarının da BIM uygulamalarına yönelik desteğinin sağlanması için hazırlanıyor.

Bunun için  müteahhit, müşavir ve yazılım sektörü temsilcileri ile akademisyenler bir araya geldi ve Türkiye İMSAD'ın ev sahipliğinde BIM uygulamalarının inşaat sektörünün tüm alanlarında yaygınlaşması için çalışmalar yaptı. Buna göre, buildingSMART'ın Türkiye temsilciliğinin kurulmasına yönelik ilk adım atıldı.

Mimarlar, müteahhitler, taahhüt firmaları, teknik müşavirler, yazılım firmaları, danışmanlar, inşaat malzemesi üreticileri, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu, 200'ün üzerinde üyesiyle, Henry Ford'un “Bir araya gelmek başlangıç, bir arada kalmak gelişim, bir arada çalışabilmek başarıdır” prensibinden yola çıktı. Bir yandan standartların oluşturulması, rehber dokümanların hazırlanması, ürünlerin yer alacağı dijital BIM Kütüphaneleri oluşturulması gibi konularda çalışmalar yürütülürken, diğer yandan temsilciliğin resmi hale gelmesi için temaslarda bulunuldu.

Bu çalışmalar sonucu 25 Ekim 2018 tarihinde buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu, Çalışma Grubu Sekreteri Müge Sümerol ve Türkiye İMSAD Genel Sekreteri Aygen Erkal, buildingSMART-International Home of Open BIM İcra Kurulu Başkanı Richard Petrie ile Londra'da bir araya gelerek buildingSMART Türkiye temsilciliğinin kurulması için resmi başvurusunu gerçekleştirdi.

Londra'daki görüşmede buildingSMART'ın en önemli misyonunun açık ve paylaşılabilir sosyal altyapının toplumsal, çevresel ve ekonomik faydaların kazanılması açısından dünya çapında ticari ve kurumsal süreçlere uygulanabilirliği konusunda farkındalık yaratmak olduğunu belirten Richard Petrie, “BIM konusunda uluslararası standartların oluşturulmasında işin tam ortasındayız. Tedarikçilerin çoğu bu standartların uygulanmasına önem veriyor. Sektörde küresel boyutta standartları belirledikten sonra ulusal standartlar olarak kabul edilmesini sağlıyoruz. Biz Türkiye'de bu alanda hızlı gelişmeler olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Haber Ara