Dolar

32,4817

Euro

34,9637

Altın

2.436,34

Bist

9.716,77

İngiltere, Türk SİHA’ları gibi ‘daha ucuz’ SİHA arıyor

İngiltere, Dağlık Karabağ'daki son çatışmalardan çıkarılan dersler üzerinde çalışırken daha ucuz SİHA tedarik etmek istiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-29 22:04:13

İngiltere, Türk SİHA’ları gibi ‘daha ucuz’ SİHA arıyor

ÇEVİRİ

Birleşik Krallık ordusunun Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı kazandığı zaferde tartışılan teknoloji kullanımına yanıt olarak yeni bir silahlı drone programı başlatması bekleniyor.

Savunma yetkilileri, Azerbaycan'ın altı haftalık sonbahar savaşında daha ucuz Türk SİHA'ları kullanmasıyla birlikte Ermeni ordusunu yenmesi ve Kafkasya bölgesindeki toprakların kontrolünü devretmeye zorladığı için çok önemli olduğuna inanıyor.

Savunma Bakanlığı kaynakları, ölümcül SİHA'ların yayılmasının riskleri hakkındaki uyarılara rağmen, Birleşik Krallık'ın 2021'in başlarında açıklanacak beş yıllık savunma planı incelemesinin bir parçası olarak daha ucuz SİHA satın almak istediğini ekledi.

Bu ayın başlarında İngiltere savunma bakanı Ben Wallace, Türk TB2 SİHA'larının diğer ülkeler için şu anda “öncülük eden” bir örnek olduğunu söyleyerek, SİHA'ların "yüzlerce zırhlı aracı hatta hava savunma sistemlerini yok ettiğini" ekledi.

Baykar Makina tarafından üretilen TB2 SİHA'lar, analistlerin tahminlerine göre her biri 1 ila 2 milyon ABD Doları kadar düşük bir maliyetle, İngiliz ordusunun 16 üst düzey ABD uzmanı General Atomics'in geliştirdiği yeni nesil Koruyucu filosu için ödediği drone başına yaklaşık 20 milyon ABD Dolarından çok daha az maliyette gösteriliyor.

Türkiye'nin TB2 SİHA'lar bölgedeki askeri dengeyi hızla değiştiriyor ve hem ülke içinde hem de dışında ve Libya'da yoğun bir şekilde kullanıldığı belirtiliyor.

Gazete, askeri bir düşünce kuruluşu olan Royal United Services Institute'da (Rusi) seçkin bir araştırmacısı olan Prof Michael Clarke'ın “Azerilerin insansız hava araçları kullanımı belirleyiciydi” ifadesini aktarıyor.

The Guardian

Haber Ara