Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.298,64

Bist

8.979,58

İngiltere Rus diplomatları sınır dışı ediyor! Rusya'dan ilk açıklama...

İngiltere, çifte ajan Serrgey Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya, İngiltere'ye karşılık vereceklerini açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-14 16:10:15

İngiltere Rus diplomatları sınır dışı ediyor! Rusya'dan ilk açıklama...

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın Salisbury'de sinir gazıyla zehirlenmesine ilişkin olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı.

May, "Rus ajan Aleksandr Litvinenko'nun ölümünden sonra 4 Rus diplomatı sınır dışı etmiştik. Viyana Sözleşmesi uyarınca şimdi 23 diplomatı sınır ediyoruz. İngiltere'nin verilerine göre bu diplomatlar, açıklanmamış istihbarat üyeleri. İngiltere'yi terk etmeleri için sadece 1 haftaları var" dedi.

KİM BU 23 DİPLOMAT?

Başbakan May, söz konusu 23 Rus diplomatın Rus gizli servisleri için çalıştığı düşünülen isimler olduğunu söyledi.

SON 30 YILIN EN BÜYÜK SINIR DIŞI KARARI

May ayrıca bunun Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen en büyük ihraç olacağını söyledi. May, "Rus diplomatların ihracı, Rus istihbaratının İngiltere topraklarındaki faaliyetlerini uzun yıllar sekteye uğratacak" dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'dan kararın ardından anında bir açıklama yaparak 'karşılık verileceğini' söyledi.

NELER YAŞANDI?

İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın maruz kaldığı kimyasalla ilgili, İngiliz Parlamentosunda milletvekillerini bilgilendirmiş ve "Skripal ile kızının, Rusya tarafından geliştirilen tipte askeri nitelikte, sinir sistemi üstünde etkili bir maddeyle zehirlendiği artık anlaşıldı." açıklamasını yapmıştı.

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Lavrov, İngiltere Başbakanı Theresa May'in zehirlenme olayının sorumlusunun Rusya olduğu yönündeki ifadelerini de 'ültimatom' olarak nitelendirdi ve eski Rus ajanının zehirlenmesiyle bir bağlantısının olmadığını söyledi. May, Rusya'ya 'güvenilir bir açıklama' yapması için Salı gecesine kadar süre tanındığını belirtmiş ve aksi bir durumda geniş çaplı önlemler alınacağını söylemişti.

Kremlin yönetiminin yaşanan gelişmeler üzerine, İngiltere'nin Rusya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı ifade edildi.

Eski Rus ajan Skripal:

sergei-skripal

ABD VE FRANSA, İNGİLTERE'YE DESTEK VERDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, günlük basın brifinginde, İngiltere'de zehirlenen eski Rus casusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sanders, "Bir İngiliz vatandaşına karşı İngiltere topraklarında son derece öldürücü bir sinir etmeninin kullanılması zorbalıktır. Bu saldırı pervasız, sorumsuz ve ayrım gözetmeksizin yapılmıştır. Bu saldırıyı bütünüyle kınıyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, "Bu tür saldırıların hiçbir meşru tarafı yoktur ve Rusya'nın tekrar bu tür girişimlerde bulunması bizi ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Ukrayna'dan Suriye'ye, şimdi ise İngiltere'de, Rusya açıkça diğer ülkelerin bağımsızlığını ve bu ülkelerin vatandaşlarını hedef alarak dünyada istikrarsızlığa yol açan davranışlarını devam ettiriyor. Bu cinayeti işleyen ve bu cinayetin işlenmesi için emir verenlerin gerekli ağır sonuçla yüzleşmesi konusunda (İngiltere ile) mutabık kaldık" açıklamasında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian ise İngiltere'de eski Rus casusunun zehirlenmesiyle ilgili olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson'la görüştüğünü ve dayanışma halinde olduklarını ilettiğini söyledi. Le Drian, suikast girişiminde askeri sinir gazı kullanılmasını, 'tamamen kabul edilemez bir saldırı' olarak niteledi.

"SİRK GÖSTERİSİ"

Rusya Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova ise zehirlenen Rus ajanı hakkında İngiltere Parlamentosu'nda yapılan tartışmaların "sirk gösterisi" olduğunu söyledi. "Bu suçlamalar İngiliz parlamentosundaki bir sirk gösterisi. Amaç, provokasyonu temel alan bir siyasi mücadele" dedi.

BM'YE ÇAĞRI

İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

LAVROV'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı bugünkü (14 Mart) basın açıklamasında konuya ilişkin şunları söyledi:

"İngiltere için 'delillerin kraliçesi' itiraf değil, şüphe yaratma olup bunun tüm uluslararası toplum tarafından bu şekilde kabul edilmesini istiyorlar. Ancak bu iş böyle gitmez; Rusya buna izin vermeyecek. Somut olgular sunmadan uluslararası toplumu yanıltma girişimine yanıt verilmeli."

Haber Ara