Dolar

32,3649

Euro

35,1705

Altın

2.324,87

Bist

9.079,97

İngiltere Parlamentosu'ndan Suriye tezkeresine onay

İngiltere Parlamentosu'ndan Suriye tezkeresine onay

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 02:44:52

İngiltere Parlamentosu'ndan Suriye tezkeresine onay
İngiltere Parlamentosu'nda, uluslararası koalisyonun Suriye'de DAEŞ'e yönelik yürüttüğü hava operasyonlarına Birleşik Krallık'ın katılmasına izin veren tezkere kabul edildi.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda yaklaşık 11 saat süren oturumun ardından yapılan oylamada, 397 milletvekili tezkereye onay verirken, 223 milletvekili karşı yönde oy kullandı.

Parlamentoda gün boyu hararetli tartışmalar yaşandı. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron, "DAEŞ'i Suriye'de bombalamanın İngiltere'yi güvende tutacağını" söyleyerek, "DAEŞ'in bize saldırmasını bekleyemeyiz. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor" dedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nde ise hava operasyonuna katılıma ilişkin derin görüş ayrılıkları yaşandı. Partinin genel başkanlığına eylül ayında seçilen Jeremy Corbyn, İngiltere'nin savaşa çekilmemesi gerektiğini ve Suriye'deki hava operasyonuna katılımın askeri anlamda farklılık yaratmayacağını savundu. Ancak Corbyn'in gölge kabinesinin yarısı ve partisinden yaklaşık 60 milletvekili operasyondan yana oy verdi.

İngiltere Parlamentosu'ndaki üçüncü büyük parti olan ve 54 milletvekili bulunan İskoç Ulusal Partisi (SNP) tezkereye karşı çıkarken, sekizer milletvekili olan Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile Liberal Demokrat Parti de tezkereyi destekledi. Savaş karşıtı gruplar ise gün boyu süren oturum ve tezkerenin oylanması sırasında tarihi parlamento binası önünde protesto gösterisi yaptı.

"Parlamento, majestelerinin hükümetinin Suriye'de münhasıran DAEŞ'e karşı hava saldırıları şeklinde askeri eyleme geçmesine destek verir" ifadelerinin yer aldığı tezkerenin onayıyla, İngiltere uluslararası koalisyonun DAEŞ hedeflerine yönelik düzenlenen hava operasyonlarının Suriye ayağına da katılacak.

Güney Kıbrıs'taki hava üssünü kullanacak İngiltere'nin halihazırda burada 8 Tornado jeti bulunuyor. İngiltere geçen yıl eylül ayından bu yana uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı düzenlediği hava operasyonlarının sadece Irak ayağına destek veriyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara