Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İngiltere'nin yeni hükümeti: Boris Johnson'ın Bakanları Ortadoğu'da nerede duruyor?

Biri İran İslam Cumhuriyeti'ni yıkmayı amaçlayan İslamcı sosyalist Halkın Mücahitleri Örgütü (Mujahedeen e-Khalq-MEK) destekçisi, biri Ramallah'ta okudu, biri İran yanlısı, biri Müslüman fakat hepsi İsrail destekçisi...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-26 17:49:47

İngiltere'nin yeni hükümeti: Boris Johnson'ın Bakanları Ortadoğu'da nerede duruyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu. Johnson'ın kurduğu kabine de kendisi dakar ilginç özelliklere sahip.

İşte Middle East Eye'nin habrine göre Johnson'ın kabinesi:

İÇİŞLERİ BAKANI PRITI PATEL

Priti Patel, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanıyken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetten diğer bazı üst düzey isimlerle yaptığı gizli görüşmeler sebebiyle istifa etmişti. Patel'in Ağustos 2017'de ayında ailecek tatil için bulunduğu İsrail'de iş dünyasının ve siyasetin bazı önde gelen isimleriyle gizli görüşmeler yaptığını ortaya çıkardı. Patel, ziyaretin ardından İngiltere'nin yardım bütçesinin bir kısmının İsrail ordusuna ayrılması önerisi yaptı. Bu gizli görüşmelerde İngiltere'nin Filistin'e ayırdığı yıllık 68 milyon sterlinlik yardım bütçesini küçültmeye çalıştığı da iddialar arasında. Patel, ziyaretin ardından İngiltere'nin yardım bütçesinin bir kısmının İsrail ordusuna ayrılması önerisi yaptı. Priti Patel, 2016 yılında Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda "Biz yokuz" açıklamasında da bulunmuştu.

5d393dc42400008c1793679b
Priti Patel

MALİYE BAKANI SAJİD JAVİD

"Ben İngiltere doğumlu bir Müslümanım. Ülkemi dünyadaki başka herhangi bir yerden daha çok seviyorum. Ancak sıra Ortadoğu'ya gelince gidebileceğim tek bir yer var. İngiltere ile aynı demokratik değerleri paylaşan tek bir ulus. O da İsrail"

Bu sözler Sajid Javid'e ait ve 20212 yılında İsrail'in Muhafazakar Dostları (Conservative Friends of Israel) toplantısında sarf edildi.

Javid, aynı zamanda IŞİD'e katılan ve bebeğiyle brilikte pişman olduğunu söyleyerek ülkesi İngiltere'ye dönmek isteyen Shamima Begüm'ün dönüşünü iptal ederek vatandaşlıktan çıkmasını sağlayan kararın arkasındaki isimlerden biri.

Karar sonrası, Begüm'ün bebeği Al Hol kampında hayatını kaybetmişti.

Javid ayrıca bu ayın başında (Temmuz 2019) Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmiş, Harem-i Şerif'i, Kutsal Kadir kilisesini ve Burak (Ağlama) duvarını ziyaret etmişti. Javid, ağlama duvarında kipa takıp dua etti.

1_116
2_119

000_1j34iy
Sajid Javid

EĞİTİM BAKANI GAVIN WILLIAMSON

Daha önce Theresa May kabinesinde Savunma Bakanlığı yapan Gavin Williamson, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının Huawei ile ilgili ayrıntılarını basına sızdırdığı iddiasıyla istifaya zorlanmıştı. Williamson, ayrıca İngiltere'yi Ortadoğu'daki savaşlar konusunda çekingen bulduğunu söylemiş, askeri müdahaleleri övmüştü.

2.42620273
Gavin Williamson

DIŞİŞLERİ BAKANI DOMINIC RAAB

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Birzeit Üniversitesi'nde okudu. Sonrasında bu kentte bir süre çalıştı. Büyük oranda Netanyahu hükümetini destekledi ve 2010 Mavi Marmara saldırısına ilişkin blogunda kaleme aldığı yazısında İsrail'in deniz ablukasının "terörist" şeklinde tanımladığı Hamas için gerekli olduğunu belirterek ölümleri desteklemediğini söylese de saldırıya yüksek tonda bir tepkisi olmadı.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan'a karşı sert tutum takınılması gerektiğini söylemişti.

000_1j32v6
Dominic Raab

SAVUNMA BAKANI BEN WALLACE

Bazıları Wallace'ı "çok İran yanlısı" olmakla suçluyor. İngiltere'de İran'ı en sık ziyaret eden isimlerden biri olan Ben Wallace, 2011'de ABD'nin İran'a yaptırımlarının işe yaramayacağını belirterek, “İran, bölgedeki doğal ortaklarımızdan biri olmalı ve bunun için çaba harcamalıyız" demişti.

2014'te Avam Kamarası'nı İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı bilgilendiren de kendisiydi.

Ayrıca Sajid Javid'in 2018-2019 yılalrında sık sık dile getirdiği "Hizbullah bir parti değil ve tümüyle yasaklanmalı" kararına katılmıyor. Ben Wallace, 2018 yılında "Hizbullah'ın askeri ve politik faaliyetleri farklı" demişti.

Johnson'ın Wallace'ı tercih etmesinin sebeplerinden birinin İngiltere-İran arasında devam eden tanker krizi olduğu değerlendiriliyor.

000_1j28j6
Ben Wallace

ÇEVRE BAKANI THERESA VILLIERS

İsrail'in Muhafazakar Dostları (Conservative Friends of Israel) Başkan Yardımcısı olan Villiers, İran İslam Cumhuriyeti'ni yıkmayı amaçlayan İslamcı sosyalist Halkın Mücahitleri Örgütü'nün de destekçisi.

Halkın Mücahitleri'ne bağlı İran Ulusal Direniş Konseyi'nin etkinliğinde, örgütün kurucularından Mesud Recavi'nin eşi Meryem Rajavi'nin (1993'ten bu yana seçilmiş başkan) bu planı hayata geçirebileceğini umduğunu söyledi.

Villiers, 27 Temmuz'da Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (Mujahedeen e-Khalq-MEK) düzenlediği mitinge katılan isimlerden biriydi.

000_cf2lt
Theresa Villiers

LANCASTER DÜKALIĞI ŞANSÖLYESİ MICHAEL GOVE

Johnson kabinesindeki rolüne rağmen Gove, Muhafazakar Parti'de yüksek profile shaip bir isim ve kendisini "neo-muhafazakar" olarak tanımlıyor.

Aralık 2008'de Irak'ın işgalini "İngiliz dış politika başarısı" olarak nitelendirmişti. 2013'te Suriye'de yaşanan kimyasal silah kullanımının ardından bazı milletvekilleri Esed rejimine yönelik saldırıyı gündeme getirmek istemişse de Michael Gove, bunu "utanç verici" olarka tanımlamıştı.

Öte yandan kendisini "gururlu Siyonist" olarak tanımlıyor, İslamcılık içinse "totaliter bir ideoloji" değerlendirmesi yapıyordu.

Yine 2016 yılında Türkiye'nin AB üyeliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı açıklamalarda bulunmuştu.

000_1ho2us
Michael Gove

Boris Johnson'ın tam kabine listesi:

- Maliye Bakanı Sajid Javid
- İçişleri Bakanı Priti Patel
- Dışişleri Bakanı Dominic Raab
- Brexit Bakanı Stephen Barclay
- Savunma Bakanı Ben Wallace
- Eğitim Bakanı Gavin Williamson
- Uluslararası Ticaret Bakanı Elizabeth Truss
- Sağlık Bakanı Matt Hancock
- Çevre Bakanı Theresa Villiers
- Kültür Bakanı Nicky Morgan
- Ekonomi Bakanı Andrea Leadsom
- Iskan Bakanı Robert Jenrick
- Adalet Bakanı Robert Buckland
- Uluslararası Kalkınma Bakanı Alok Sharma
- Çalışma Bakanı Amber Rudd

 

Haber Ara