Dolar

32,4874

Euro

34,7600

Altın

2.494,40

Bist

9.518,41

İngiltere’nin Savaş Suçları Örtbas Ediliyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) müfettişleri, İngiliz askerlerinin Irak'ta işlediği savaş suçlarıyla ilgili iddiaların soruşturmasını sürdürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-29 15:17:59

İngiltere’nin Savaş Suçları Örtbas Ediliyor

İngiltere'nin Savaş Suçları Örtbas Ediliyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) müfettişleri, İngiliz askerlerinin Irak'ta işlediği savaş suçlarıyla ilgili iddiaların soruşturmasını sürdürüyor.


Middle East Eye'ın paylaştığı habere göre, 2003'te başlayan Irak işgalini izleyen yıllarda bazı İngiliz askerlerinin gözaltına aldıkları kişilere karşı işledikleri birçok suçtan sorumlu olduğuna dair verilerin “inanmak için makul bir temel oluşturduğu" sonucuna varıldı.

UCM başsavcısı Fatou Bensouda'nın yaptığı açıklamaya göre, söz konusu suçlar arasında cinayet, işkence, tecavüz ve "insan onuruna yönelik aşağılama" yer alıyor.

Öte yandan bazı eski İngiliz müfettişlerin İngiltere hükümetlerinin “ulusal utançtan kaçınmak için” yüzlerce cezai soruşturmayı kapattığını iddia etmesiyle birlikte, İngiltere'ye yönelik savaş suçları iddialarının soruşturulmasının gerçek olup olmadığına dair birçok şüphe var.

Eski Müfettişten İtiraflar

İddialar hakkında bir yıl boyunca soruşturma yürüten eski bir müfettiş, soruşturmaların kapatılmasından "tiksindiğini" söyleyerek şu açıklamada bulundu:

"[Iraklılara] bunun bir göz boyama olmayacağına söz verdim," dedi. "Ama [soruşturmalar] tam olarak böyle oldu, bir aklama. Bu, İngiliz adalet sisteminin başarısızlığıydı."

Başsavcı Bensouda'nın ofisinden gelen bir raporda, "Ofis, ön incelemeye ilişkin nihai karara pratik olarak mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için, iddiaların gerçek olup olmadığını kanıtlamak için araştırmaya çalışacaktır."

Raporda, "kanıtların kasıtlı olarak göz ardı edilmesi, tahrif edilmesi ve/veya imha edilmesinin yanı sıra, belirli soruşturmaların engellenmesi, davaların erken sona erdirilmesi"nin de söz konusu olduğu belirtildi.

Haber Ara