Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

İngiltere'nin eski istihbarat şefi: Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Irak işgaline karşıydı, çünkü Saddam'dan rüşvet aldı

'(Fransa‘nın eski Cumhurbaşkanı) Jacques Chirac’ın Irak işgaline muhalefeti Saddam Hüseyin’in parası ile satın alındı. (1997-2007 İngiltere Başbakanı) Tony Blair’in istihbarat şefi, eski Fransız cumhurbaşkanının ölümü ile cenaze töreni arasındaki zamanda sözlü saldırıda bulundu.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-29 14:42:48

İngiltere'nin eski istihbarat şefi: Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Irak işgaline karşıydı, çünkü Saddam'dan rüşvet aldı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

2003 işgali sırasında İngiliz dış istihbaratı MI6'nın şefi olan Richard Dearlove, 26 Eylül'de 86 yaşındayken hayatını kaybeden Fransa‘nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile ilgili bir iddiada bulundu. Dearlove, Pazar günü e-posta ile Russia Today' (RT) yaptığı açıklamada "Son ölüm ilanları Chirac'ın [Irak'ta] haklı olduğunu ve geri kalanımızın yanlış yaptığını söylüyor" dedi.

Fransa‘nın eski Cumhurbaşkanı) Jacques Chirac, 86 yaşında Salı günü öldü. Cenazesi Pazartesi günü yapılacak.

jacques-chirac-2004-r3VX
Fransa‘nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac

Dearlove, Chirac'ın planlanan askeri saldırıya karşı durmasının Saddam'dan gelen “önemli miktarda para” ile gerçekleştiğini söyledi.

Dearlove'a göre ABD ve İngiltere istihbaratı, Chirac'ın Irak liderinden 5 milyon sterlin (6.15 milyon dolar) aldığını doğruladı.

O zamanlar Chirac'ın Saddam'la uzun süredir devam eden kişisel bir ilişkisi vardı. Politik olarak endişe verici bir boyuttaydı” dedi.

33_20
Chrac ve Hüseyin, Eylül 1975'teki Cadarache nükleer santralinde

Chirac ve Saddam arasındaki kimya sır değil ve 1970'lere dayanıyor. Chirac o zamanlar Fransa Başbakanı, Saddam ise Irak Başkan Yardımcısıydı. 

O zaman, Fransa Irak'a Osirak nükleer santrali için teknoloji sağladı. Bu santral, Haziran 1981'de İsrail'in "Opera" adını verdiği bir operasyonla yok edildi.

Saddam'ın Chirac'a maddi açıdan büyük ayrdımlar yaptığı yıllardır konuşuluyor fakat kanıtlanamadı.

Dearlove, 2003 Irak savaşına yönelik Fransa'nın karşı tavrının da buradan kaynaklandığını iddia ediyor.

stream_2.5706013
Richard Dearlove

Dearlove'un bu açıklamalarının Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından doğrulanamayacağı veya reddedilemeceği için İngiliz eski istihbarat şefinin Chiracîn itibarını zedelediği yorumları yapılıyor. Aynı değerlendirme Saddam Hüseyin içinse yapılmıyor.

Haber Ara