Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

İngiltere, İsrail'e silah satışını serbest bırakıyor

İngiltere, İsrail'e silah satışını serbest bırakıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 16:19:07

İngiltere, İsrail'e silah satışını serbest bırakıyor
İngiltere, İsrail'le askıya aldığı bazı silah ihracat anlaşmalarını gözden geçirme sonucu yeniden yürürlüğe koyma kararı aldığını açıkladı.

İngiltere İş, Yenilikler ve Yetenekler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesin üzerinden 11 ay geçerken, yapılan gözden geçirme sonucu İsrail ile askıya alınan 12 silah ihracatı anlaşmasının askıda kalmasına gerek olmadığı" bildirildi.

Hükümetin, silah ihracatı anlaşmaları konusunda dünyadaki gerginlikleri yakından takip etmeye devam edeceği belirtilerek, "Güvenlik koşullarına bağlı olarak ihracat anlaşmalarını askıya alma yetkimizi saklı tutuyoruz" denildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik geçen yıl yaz aylarındaki saldırılarının ardından, İngiltere İsrail ile 12 silah ihracatı anlaşmasını askıya almıştı. Anlaşmaların askıya alındığı dönemde koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan Liberal Demokrat Parti'den Vince Cable, İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanıydı. Bakanlığın şu an başında ise, bu yıl Mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'den Sajid Javid bulunuyor.

Bu arada anlaşmaların, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın bugün başlayan İsrail ziyaretinden hemen önce yeniden yürürlüğe girmesi dikkat çekti.

İngiliz Independent gazetesi bu ay başında yayınladığı bir haberde, "İngiliz hükümetinin, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği ve 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği operasyonun hemen ardından bu ülkeyle silah ihracatı yaptığının ortaya çıktığını" bildirmişti. Haberde, İngiltere'nin Gazze saldırılarının hemen ardından İsrail'e 4 milyon sterlinlik askeri mühimmat sattığı kaydedilmişti.

İngiliz hükümetindeki bazı bakanlar, geçen yıl Gazze saldırıları sırasında İngiltere'nin İsrail'e sattığı silahların kullanılma ihtimaline dikkat çekmiş ve ihracat anlaşmalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Haber Ara