Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

İngiltere ile Arjantin arasında Falkland krizi

Guardian gazetesi, Brüksel'de düzenlenen AB-CELAC zirvesinde İngiltere Başbakanı Cameron ile Arjantin Dışişleri Bakanı Timerman arasında Falkland Adaları'na ilişkin uyuşmazlık yaşandığını ileri sürdü.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 12:22:22

İngiltere ile Arjantin  arasında Falkland  krizi

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman arasında Falkland Adaları'yla ilgili uyuşmazlık yaşandığı iddia edildi.

AFP'nin Brüksel kaynaklı haberini kullanan İngiliz Guardian gazetesi, Cameron ile Timerman arasında yaşanan tartışmanın dün ikilinin Brüksel'de katıldığı Avrupa Birliği (AB) Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Zirvesi sırasında gerçekleştiğini bildirdi.

Zirve kapsamında düzenlenen bir toplantıda, Timerman'ın iki ülke arasında sık sık tartışmaya sebep olan adalar konusunu açtığını belirten Guardian, isminin açıklanmasını istemeyen İngiliz bir diplomatın şu ifadelerine yer verdi:

"Arjantin Dışişleri Bakanı'nın konuyu açması sonrasında Başbakan Cameron'ın Falkland'ı ve Falkland'ın özerklik hakkını savunduğunu onaylayabilirim."

Haberde, Timerman'ın heyetinde yer alan Arjantinli yetkililerin ise zirve kapsamında düzenlenen bir çalışma toplantısında "olay" yaşandığını doğruladıkları aktarılırken, tartışmaya ilişkin detaylı bir bilgi verilmediği bildirildi.

Guardian, Arjantin gazetesi La Nacion'da yer alan bir haberde ise, Zirvede Arjantin hükümetinin adalara olan bağlılığının altını çizen Timerman'ın ifadelerinin Cameron tarafından 'tehditkar' olarak algılandığını aktardı.

Falkland Adaları'nda yapılan petrol ve doğalgaz sondaj çalışmaları son dönemde İngiltere ve Arjantin arasında tartışma ve gerginliğe neden oluyor.

Arjantin ve İngiltere'nin egemenliği konusunda uzun yıllardır anlaşmazlık yaşadığı Falkland Adaları'nda, 2013 yılında bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı Falkland Adaları'nda "İngiltere'nin denizaşırı toprağı olarak kalmak istiyor musunuz" sorusuna halkın yüzde 99,8'i "evet" yanıtını vermişti.

Arjantin'in Falkland Adaları'na 1982 yılında yaptığı askeri operasyon sırasında 650 Arjantinli, 255 de İngiliz askeri hayatını kaybetmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara