Dolar

32,5380

Euro

34,8156

Altın

2.443,92

Bist

9.722,83

İngiltere İçişleri Bakanı May'den Brexit açıklaması

İngiltere'de başbakan adaylarından İçişleri Bakanı May, 'Halk Brexit kararıyla serbest dolaşımın şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesine izin veremeyeceğimiz yönünde net bir mesaj gönderdi.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-03 15:50:49

İngiltere İçişleri Bakanı May'den Brexit açıklaması

ITV kanalında yayınlanan "Peston on Sunday Show" adlı programa katılan İngiltere'de başbakan adaylarından İçişleri Bakanı Theresa May, AB referandumu sürecinde, ülkenin birlikte kalmasından yana kampanya yürüttüğü halde başbakanlık koltuğuna aday olmasına yönelik eleştirilere ilişkin, ülkesinin Brexit destekçisi başbakandan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"HERKESİ KAPSAYACAK BİR HÜKÜMET KURULAK''

Başbakan seçilmesi halinde, "Herkesi kapsayacak bir hükümet kurulacağı" sözü veren May, istikrarı bozabileceğinden dolayı erken seçime gidilmesi taraftarı olmadığını dile getirdi.

Muhafazakar Partili May, serbest dolaşım ve ticaret konularında en iyi anlaşmanın sağlanması için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini belirterek AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin acilen yürürlüğe sokulmaması ve öncelikle müzakere sürecine başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Sandıkta Brexit oyu verenlerin çoğunun AB'den gelen göçmen sayısından endişe duyduğunu öne süren May, "Halk Brexit kararıyla serbest dolaşımın şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesine izin veremeyeceğimiz yönünde net bir mesaj gönderdi. (Halk) Siyasilere çıkmak istediklerini söyledi, çıkacağız." dedi. 

"TERÖR KARIŞISINDA İRADELİ OLAMALIYIZ''

Muhafazakar Parti'nin liderlik için bir diğer adayı olan Adalet Bakanı Michael Gove da İngiliz yayın kurumu BBC'de Andrew Marr Show'da adaylığına ilişkin soruları cevaplandırdı.

Sosyal adaletin iyileştirilmesi bakımından tüm diğer siyasilerden daha fazla çalıştığını ifade eden Gove, uluslararası gelişmelere müdahalelere ilişkin olarak da "Yurt dışında müdahalede bulunuyorsak makul olmalıyız ancak terör karşısında da iradeli olmalıyız." dedi.

"YENİ BAŞBAKAN AYRILIK DESTEKÇİSİ OLMALI'' 

Gove'un katıldığı programda konuşan bir diğer Brexit destekçisi ve başbakan adayı Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom da referandumdan önce Muhafazakar Parti'nin AB'yi reforme etmek için çaba verdiğini hatırlatarak "Ancak AB'nin reforme edilemeyeceği çok açıktı." yorumunda bulundu.

Ülkesinin AB'de kalarak yoluna devam etmesi riskinin son yıllarda büyüdüğünü ifade eden Leadsom, yeni başbakanın AB'den ayrılığın getireceği faydaları anlaması ve Brexit destekçisi olması gerektiğini vurguladı.

Haber Ara