Dolar

32,5984

Euro

34,6895

Altın

2.522,24

Bist

9.524,59

İngiltere, ekonomik türbülansın eşiğinde

İngiltere'yi AB'den ayrılma sürecinde bir miktar ekonomik türbülans bekliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-03 14:09:02

İngiltere, ekonomik türbülansın eşiğinde

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Avrupa Birliği'nden (AB)ayrılık sürecinde İngiliz ekonomisinin bir türbülans ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

Hammond, BBC'ye yaptığı açıklamalarda, "Bu görüşme sürecinde ilerlerken bir miktar türbülans beklemeliyiz ve belki iki yıl belki de daha uzun sürecek bu süreçte şirketler bizim AB ile ilişkimiz hakkında emin olamayacakları için bu dönemde ekonomiyi desteklememiz gerekecek" dedi.

Hammond, İngiliz şirketlerinin AB pazarına erişim imkanlarını en yüksek seviyede tutacak ve aynı zamanda İngiliz hükümetine, seçmenlerin yeniden sınırlara sahip çıkma çağrısını yerine getirmesine izin vereceği bir anlaşma istediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May bugün yaptığı bir açıklamada ayrılık sürecinin önümüzdeki yıl Mart ayı itibariyle başlayacağını belirtirken, Hammond da bu anlaşmanın mümkün olan en yakın zamanda tamamlanmasını tercih ettiğini söyledi.

KONUT SEKTÖRÜNE 5 MİLYAR STERLİNLİK TEŞVİK 

İngiltere hükümeti ülkede konut inşaatını hızlandırmak için 5 milyar sterlinlik (6.5 milyar dolar) bir teşvik paketi açıkladı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin dün Birmingham kentinde başlayan yıllık konferansında bugün açıklanan proje ile, önemli bir ekonomik sorun haline gelmiş olan ciddi konut açığına çözüm getirilmesi hedefleniyor.

Muhafazakar Parti konferansta ayrıca, Avrupa Birliği'nden ayrılış sürecinin ayrıntılarını ve Brexit kararının yarattığı toplumsal bölünmenin nasıl giderileceğini tartışacak.

Maliye Bakanı Hammond, "Zaman içinde konut sahibi olmanın daha kolaylaşmasını sağlamak amacıyla konut yapımını teşvik edecek elimizdeki her türlü aracı kullanacağız" dedi.

Hükümet, yıllardır yükselen fiyatlar ve kredi darlığından dolayı konut piyasasına giremeyen seçmeni memnun etmek için fazla kamu arazilerini kullanacağını ve konut yapmak isteyenleri piyasaya çekebilmek için 2 milyar sterlin (2.6 milyar dolar) harcayacağını açıkladı.

Hükümet, konut inşası için üç milyar sterlinlik de bir teşvik fonu oluşturacak. Bu fonun üçte biri konut sahibi olmak isteyenlere kısa vadeli kredi olarak verilecek, üçte ikisi de uzun vadeli altyapı projeleri için kullanılacak.

Yeni fon sayesinde 2020 yılına kadar 25,000 yeni konut yapılırken, kamu arazilerini konut yapımında kullanarak aynı dönemde 15 bin konut daha inşa edilebilecek.

Bir parlamento komisyonu, talebi karşılamak ve fiyatları düşürebilmek için İngiltere'de her yıl 300,000 yeni konuta ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştı.

Haber Ara