Dolar

32,5309

Euro

34,9615

Altın

2.439,32

Bist

9.716,77

İngiltere Dışişleri Bakanı'ndan 'Suriye' makalesi

Bakan Johnson makalesinde 'Barış zamanında Halep'i ziyaret eden herkes, bu şehirden bugün gelen haberlere ağlar. Bu şehirde sivillere saldırılıyor, hastaneler bombalanıyor, çocuklar göçüklerden çıkarılıyor' ifadelerini kaydetti...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 17:56:15

İngiltere Dışişleri Bakanı'ndan 'Suriye' makalesi

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan makalede, Halep'te görülenlerin, neredeyse 2. Dünya Savaşı kadar uzun sürmüş Suriye'deki savaşta son yaşananlar olduğunu belirten Johnson, Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Suriye savaşında şimdiye kadar 400 bin kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

"FELAKETİN SORUMLUSU ESED'DİR"

AA'nın aktardığı bilgiye göre Suriye'de nüfusun yarısının yerlerinden edildiğini yazan Johnson, şunları kaydetti:

"Bu felaketin sorumlusu tek bir adamdır. 400 bin kişinin çoğunun hayatını kaybetmesine neden olan bir adamın acımasız askeri taktikleridir. Bu kişi Beşşar Esed'dir. Onun ölüm makinesi, varil bombaları ve siyasi kurtuluşu için verdiği mücadelenin sonuçlarıdır. Esed, yeni Suriye hükümetinde yer alamaz. Çünkü Esed Şam'da durduğu sürece yönetilecek bir Suriye olmaz. Muhalif güçler mücadelelerine son vermeyecektir. Çünkü silahlarını bırakırlarsa ülkeyi Esed'e bırakacaklarını biliyorlar. Sünni milislerin görev yapmasına neden olan kişi Esed'dir. DAEŞ'i güçlenmesine neden olan, besleyen Esed'dir."

Uluslararası toplumun Esed'den kurtulmakta kararlı olduğuna işaret eden Johnson, Rusya'nın bile Suriye'de siyasi bir geçiş sürecinin yaşanması gerektiğini kabul ettiğini kaydetti. Rusya'nın Esed'den sonraki Suriye ile ilgili tereddütleri olduğunu belirten Johnson, bu konudaki tereddütlerin yersiz olduğunu bildirdi.

REJİM-MUHALEFET ARASINDA 6 AYLIK MÜZAKERE

Johnson, Esed'in ülkesini bir arada tutacak güçte olmadığını ve Suriye halkının Esed rejimi altında hiçbir zamanda güvende hissetmeyeceğini yazarak, MYK'nın bugün Londra'da açıkladığı yeni vizyonun Esed sonrası Suriye ile ilgili önemli öneriler sunduğunu ifade etti.

MYK'nın, rejim ile muhalefet arasında 6 ay sürecek müzakere sürecinin ardından, bir buçuk yıllık bir geçiş süreci önerdiğini anımsatan Boris Johnson, "Bu süreçte Esed gitmiş olacak. Seçimler yapılacak. Yeni hükümet ise ülkeyi DAEŞ'ten temizlemeye odaklanabilecek. Bu vizyon işe yarayabilir. Eğer Ruslar ve Amerikalılar bir ateşkes sağlarsa, Cenevre'deki görüşmeler yeniden başlayabilir. Suriye'de şiddetin sona ermesini isteyen milyonlarca insan yaşıyor. Bu, onlara istediklerinin başarılabileceğini gösterme fırsatı verecektir" ifadelerini kullandı.

MYK Başkanı Riyad Hicab, bu sabah Londra'da düzenlediği basın toplantısıyla Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili yeni vizyonu açıklamıştı. Üç aşamalı yeni vizyonla, rejim ile muhalefet arasında 6 aylık müzakere süreci ve bir buçuk yıllık siyasi geçiş süreci yürütüleceği, ayrıca ulusal diyalog ile anayasal süreçlerin sağlanmaya çalışılacağı duyurulmuştu.

LONDRA'DA KRİTİK ZİRVE

Ayrıca Bakan Johnson bu makaleyi Londra'da yapılan bir zirveden önce kaleme aldı.

ABD, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Ürdün, İtalya, Türkiye ve Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey yetkililerin katıldığı zirvenin başlıca konusu Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) ülkedeki siyasi geçişe ilişkin sunduğu yeni vizyon...

BORİS JOHNSON KİMDİR?

İngiltere'nin AB'den çıkmasının ateşli savunuculuğunu yapan Boris Johnson, İngiliz Muhafazakar Parti parlamenterliği yaptı. Boris Johnson, büyük dedesi gibi gazetecilik yaptı. 'The Spectator' dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 1 Mayıs 2008 tarihinde Muhafazakar Parti adayı olarak Londra belediye başkanı seçildi.

Brexit'in ciddi savunucularından olan ve referandum döneminde dünya çapında tanınan Johnson'un dedesi Osman, eski büyükelçi Zeki Kuneralp'ın baba bir kardeşiydi. Bu sebeple o dönemde Türkiye basınının da dikkatini çekmişti.

gettyimages-496395314_1_

Haber Ara