Dolar

32,5584

Euro

34,8932

Altın

2.434,42

Bist

9.645,02

İngiltere’den Rusya’ya Esed uyarısı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Esed rejimine verdiği 'körü körüne desteği sona erdirmesi' için Rusya'ya çağrı yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-19 12:47:25

İngiltere’den Rusya’ya Esed uyarısı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında, Suriye'deki gelişmelere ilişkin milletvekillerine bilgi verdi. Johnson, Esed rejimine verdiği "körü körüne desteği sona erdirmesi" için Rusya'ya çağrı yaptı.

İngiltere'nin, Rusya'nın Suriye'deki çıkarlarını engellemeye niyeti olmadığını belirten Johnson, Rusya'yı bu tavrından vazgeçmeye çağırdı.

"RUSYA, ESED'İN CEZALANDIRILMASINI ENGELLİYOR"

BM'nin, Esed rejiminin 2014 ve 2015'te üç kez kimyasal saldırı gerçekleştirdiğini daha önce tespit ettiğini hatırlatan Johnson, rejimin cezalandırılmasını Rusya'nın engellediğini söyledi.

Boris Johnson, “Rusya'nın Suriye'deki konumu Esed'e bağımlı değil. Rusya'yı, Esed'e verdiği körü körüne desteği sona erdirmeye çağırıyorum. Gaz saldırılarını ve varil bombalarını durdurun, ihtiyacı olanlara yardımın ulaşmasına izin verin, gerçek bir ateşkes sağlayın ve Esed'siz bir rejime doğru siyasi geçiş sürecini başlatın" çağrısında bulundu.

Johnson, Esed'in kimyasal silah kullandığının kesin olduğunu belirterek, “Kurbanlardan alınan örnekler nihai bir şekilde sarin gazına maruz kaldıklarını gösterdiğine göre bundan sadece bir tek sonuç çıkıyor, o da Esed rejiminin hemen hemen kesin bir biçimde kendi halkına karşı gaz kullandığıdır" diye konuştu.

ABD'nin Suriye'ye yönelik hava operasyonunun bu ülkedeki çıkmazı bitirmek ve siyasi çözüme yol açmak için bir fırsat teşkil ettiğini ifade eden Johnson, "Bu, ancak Rusya'nın Esad'ı müzakere masasına getirmesiyle ve Suriye'de barış için tek şansı temsil eden yeni bir hükümete geçişin başlamasıyla olabilir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara