Dolar

32,5650

Euro

34,8216

Altın

2.418,29

Bist

9.645,02

İngiltere'de ölü bulunan Rus ajan sinir gazıyla zehirlenmiş

Moskova’nın Avrupa’daki yüzlerce ajanını ifşa eden Rus istihbaratçı Sergei Skripal ve kızının İngiltere’de baygın bulunarak yoğun bakıma kaldırılması sonrasında açıklama yapan İngiliz Terörle Mücadele Birimi Başkanı Mark Rowley, Skripal ve kızına sinir gazıyla saldırı düzenlendiğini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-08 15:49:51

İngiltere'de ölü bulunan Rus ajan sinir gazıyla zehirlenmiş

Rowley, ne çeşit bir sinir gazı kullanıldığını açıklamazken olay yerine ilk giden ve hastaneye kaldırılan polisin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi.

Olayın arkasında Rusya'nın olduğu iddiaları gündemdeki yerini korurken İçişleri Bakanı Amber Rudd, İngiltere'nin söylentilerle değil kanıtlarla harekete edeceğini söyledi.

Hükümetin acil durum komisyonunun toplantısına katılan Rudd, İngiltere'nin tepkisinin ne olacağını tartıştı. İçişleri Bakanı, “Sakin kalmalı ve toplayabildiğimiz tüm delilleri toplamalıyız. Bir söylentiye değil kanıtlara göre karşılık verdiğimizden emin olmalı ve atacağımız adımları belirlemeliyiz” dedi.

Moskova ise olayın Rusya karşıtı bir kampanya başlatmak ve İngiltere ile gerilimi daha da arttırmak için kullanıldığını savundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Skripal'in başına gelenler Batı medyası tarafından anında Rusya karşıtı söylemi körüklemek için kullanıldı” dedi.

Öte yandan İngiliz terörle mücadele ekipleri Skripal soruşturmasını yerel polisten devraldı. Soruşturma nedeniyle Salisbury'nin 15 kilometre ötesindeki Amesbury'de bir parkı da kordon altına aldı. Amesbury, dünya kültür mirası listesindeki Stonehenge kalıntılarının bulunduğu bölge.

"RADYOAKTİF BİR MADDE DEĞİL"

Skripal ve kızıyla aynı gün aynı yerde bulunan kişilere de polise başvurmaları çağrısı yapıldı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre uzmanlar ise Skripal ve kızının hastalanmasından radyoaktif bir maddenin etkili olması ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor. Zira radyoaktif bir maddenin etkilerinin ortaya çıkması için günler hatta haftalar gerekiyor. Ancak güvenlik kamerası görüntülerinde Sergei Skripal ve kızı, bir bankta baygın bulunmadan önce yürürken görülüyor. Uzmanlara göre, radyoaktif bir maddenin etkisini hemen göstermesi için ise yüksek miktarda bulunması gerekir ki, bu durumda olay yerindeki herkesin etkilenmiş olması gerekiyor.

Oysa olayla temas edenler hastaneden taburcu edildi. Polis şimdi kimyasallar üzerinde duruyor.

ESKİ RUS AJANINI HATIRLATTI

Ancak bu son olay, Londra'da 11 yıl önce yine eski bir Rus ajanı olan Alexander Litvinenko'nun radyoaktif polonyum maddesiyle zehirlenmesini gündeme getirdi. İngiltere'nin soruşturmasında Ltivinenko'yu Rus ajanlarının öldürdüğü sonucuna varılmış, operasyona muhtemelen Rus lider Vladimir Putin'in onay verdiği belirtilmişti. Rusya bu iddiaları reddetmişti.

Ölen ajanın eşi Marina Litvinenko da Çarşamba günü Times of London gazetesine yazarak konuya dikkat çekti. Marina Litvinenko, “Yaşadıklarımızın Moskova'nın yarattığı potansiyel tehditle ilgili farkındalık yaratmasından memnunum. Bu sayede başkalarının hayatları kurtulabilir” dedi.

 

Haber Ara