Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

İngiltere'de 'Norveç modeli' tartışmaları

İngiltere Başbakanı Cameron, AB karşıtlarının 'Norveç modeli' önerisine karşı çıkıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 04:06:31

İngiltere'de 'Norveç modeli' tartışmaları

AA'nın haberine göre: Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü Avrupa Birliği (AB) üyeliğini yeniden müzakere etmek ve ardından 2017 sonuna kadar referanduma götürmek isteyen İngiltere Başbakanı David Cameron, 28 üyeli Birlikle ilişkilerin Norveç gibi yürütülemeyeceğini savunuyor.

İzlanda'da bugün başlayacak ve İskandinav ile Baltık ülkelerinin liderlerinin bulunacağı "Kuzey Gelecek Forumu" isimli zirveye katılacak Cameron'ın, "ülkesinin AB'den ayrılması ve Birlikle Norveç gibi bir ilişki kurmasının olası sonuçlarını" gündeme taşıması bekleniyor.

Ülkede özellikle AB karşıtı siyasetçiler, Norveç modeline olumlu bakıyor, Birleşik Krallık'ın Norveç gibi Birlikten çıkması ancak Avrupa Ekonomik Alanında kalmaya devam etmesi gerektiğini düşünüyor.

- Norveç modelinin etkisi

AB ülkeleri arasındaki serbest dolaşıma ve göç konusuna karşı çıkanlar ise Norveç modelinin işe yaramayacağını, Norveç'in serbest dolaşım kurallarını uygulayan bir ülke olduğunu ve bu modelin göçmen akınıyla ilgili endişeleri gidermeyeceğini kaydediyor.

Norveç'in AB'ye yıllık yaklaşık 600 milyon avro ödediği bilinirken, İngiltere'de AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, Norveç, İzlanda ve İsviçre gibi ülkelerin AB dışında yer alarak AB'nin mali külfetinden kurtulduğunu savunuyor.

David Cameron'ın, Avrupa Ekonomik Alanının üyesi olan Norveç ve İzlanda'nın liderleriyle zirve kapsamında görüşmesi bekleniyor. Norveç modelinin, Birleşik Krallık'ın AB Konseyi gibi platformlarda etkisini azaltabileceği de tartışılıyor. Norveç'in AB Konseyinde veto hakkı ve Avrupa Parlamentosunda üyesi bulunmuyor.

- İngiliz halkı "Avrupalıyım" demiyor

Birleşik Krallık'ta yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın çoğunun Birlikte kalmak istediğini ortaya koyuyor. Ancak "NatCen" isimli şirketin yaptığı son araştırma, çok sayıda İngiliz'in kendini "Avrupalı kimliğine" yakın hissetmediğini söylediğini gösterdi. Araştırmaya göre, sadece 7 İngiliz'den biri kendisine "Avrupalıyım" diyor, birçoğu ise "İngiliz'im" demeyi tercih ediyor.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın AB ile yeniden müzakereler yürütmek istediği ve Birlikten istediğini koparamazsa "hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmayacağı" biliniyor. Müzakereler istendiği gibi gitmezse Cameron'ın ülkesinin AB'den ayrılması gerektiğini savunması bekleniyor.

Cameron'ın lideri olduğu iktidardaki Muhafazakar Parti, Brüksel'in elindeki fazla yetkilerden şikayet ediyor ve serbest dolaşım, ekonomi, ticaret gibi konulardaki sıkı kurallara ve kotalara karşı çıkıyor.

Haber Ara