Dolar

32,5581

Euro

34,8716

Altın

2.425,23

Bist

9.722,09

İngiltere'de muhalefet erken seçim istiyor

İngiltere'de Cameron'un istifasının ardından muhalefet partileri ülkede erken seçim yapılması gerektiğini savunuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 17:10:10

İngiltere'de muhalefet erken seçim istiyor

İngiltere'de, David Cameron'dan boşalacak iktidardaki Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık koltuğuna Theresa May'in oturacağının kesinleşmesinin ardından, muhalefet partileri erken seçim çağrısı yaptı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin seçim koordinatörü Jon Trickett, May'in başbakanlığının halkın onayından geçmesi gerektiğini savunarak, "Brexit'in neden olduğu istikrarsızlık ortamında ülkenin demokratik olarak seçilmiş bir başbakanının olması hayati önemdedir. Şu an itibariyle partiyi genel seçim durumuna sokuyorum." açıklamasını yaptı.

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Tim Farron ile Yeşiller Partisinin eski lideri ve şu anki tek milletvekili Caroline Lucas da May'in başbakanlığının seçmenin onayını alması gerektiğini vurgulayarak erken seçim çağrısında bulundu.

İngiltere'nin üçüncü seçilmemiş başbakanı olacak

23 Haziran'da yapılan AB referandumundan birlikten ayrılma (Brexit) yönünde sonuç alınmasının ardından, ülkenin birlikte kalmasından yana kampanya yürüten Başbakan David Cameron istifa edeceğini duyurmuştu.

Cameron'ın kararını takiben Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için başlayan yarışta, İçişleri Bakanı Theresa May ile Enerji Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom karşı karşıya geldi. Leadsom'ın bugün yarıştan çekildiğini açıklamasıyla, May'in genel başkanlığı ve başbakanlığı kesinleşti.

May, ülkenin son 30 yıldaki 3. “seçilmemiş” başbakanı olacak. 1990'da istifa eden Margaret Thatcher'ın yerine John Major ve 2007'de istifa eden Tony Blair'in yerine Gordon Brown başbakanlık görevini üstlenmişti. İngiltere'de son 116 yılda toplam 15 başbakan ara dönemde, herhangi bir seçime girmeden göreve geldi.

Başbakan David Cameron'ın İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda her hafta gerçekleştirilen "Başbakana Sorular” oturumuna son bir kez katıldıktan sonra görevi May'e devretmesi bekleniyor.

Haber Ara