Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İngiltere ‘Büyük tehdit’ demişti… Bölgeye dev yığınak

İngiltere'nin geçtiğimiz günlerde 'en büyük tehdit' diye nitelediği Moskova, Kuzey Kutup bölgesine son teknoloji savaş araçlarını yığmaya başladı. İklim değişikliği nedeniyle ısınan bölgede petrol ve gaz arayışlarına hız veren Rusya'da, Başkan Putin 'kontrol' emrini verdi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-25 23:01:16

İngiltere ‘Büyük tehdit’ demişti… Bölgeye dev yığınak

Rus basını, dikkatlerden tamamen kaçan bir bölgeyi, Kuzey Kutbu'ndaki Rus askeri yığınağı ve Rus liderinin talimatını yazdı.

Russia Today, İngiltere savunma sanayiinde insan gücünü azaltıp teknolojiye ağırlık verirken, Rusya'nın yeni "enerji deposu" olarak gördüğü Kuzey Kutbu üzerindeki askeri hakimiyetini güçlendirme girişimlerini yazdı.

Izvestia'nın bildirdiğine göre Su-34 bombardıman uçakları, yeni Su-35 avcı uçakları ve Be-200 amfibi uçakları aşırı soğukta konuşlandırılmak için testlere tabi tutuldu.

Moskova bu ay ilk kez, MiG-29K jetlerini, bir zamanlar nükleer test sahası olan Novaya Zemlya takımadalarına muharebe görevi için gönderdi.

Bu adım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kutbu'ndaki Sovyet dönemi askeri üslerini restore etme ve kutup sularının kontrolünü sağlama emrinden sonra geldi.

Sukhoi Su-34 bombardıman uçaklarının bir alt bölümü, yakın gelecekte ilk Kuzey Kutbu konuşlandırması için Kuzey Filosuna aktarılacak.En yeni SU-35'ler ise en zor koşullarda, çok yakında savaş eğitimine girecekler.

Izvestia, "Be-200 amfibi uçaklarının testleri şimdiden Franz Josef Land'de başladı" dedi.Raporda, orman yangınlarında su boşaltmak için kullanılan Beriev uçağının Kuzey Kutbu'nda Batı denizaltılarını avlamak için konuşlandırılacağı belirtildi.

Suya inip kalkabilen Be-200, arama kurtarma ve asker nakliyesi için de kullanılacak. Rusya bu uçaklardan altı tanesini Arktik savaş görevi için gönderiyor.

Konuşlandırmaların bir amacı, Avrupa ile Pasifik'i birbirine bağlayan sözde Kuzey Denizi Rotası üzerinde Rusya'nın kontrolünü sağlamak.

İklim değişikliği, bir zamanlar donmuş suları hem ticari hem de denizcilik bağlantısı haline getirmiş gibi görünüyor.Ancak Rusya ayrıca, Kuzey Kutbu'nda petrol ve gaz stoklarının Kremlin'e nesiller boyu zenginlik sağladığını gören devasa maden zenginliği üstünde de hak iddia ediyor.

Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre, İzvestia, konuşlandırmaların "Kuzey Deniz Rotasının su alanı üzerindeki kontrollü hava sahasını büyük ölçüde artıracağını" söyledi.

Test pilotu Albay Igor Malikov gazeteye şunları söyledi: "Bu tür koşullarda pilotluk yapmak biraz daha kolay. Düşük sıcaklıklarda motor daha fazla itme sağlar."Ancak donanım sorunları olabilir. Birçok sistem artık bilgisayarla çalışıyor ve şiddetli soğukta, özellikle sıvı kristal ekranlarda zorluklar çıkabilir.

"Silah kontrolleri de bilgisayarlara dayanıyor ve bu sistemlerin kuzey enlemlerinde dikkatlice test edilmesi gerekecek."Bir diğer önemli husus da Kuzey Kutbu'ndaki navigasyon ekipmanının Kuzey Kutbu'na yakınlığı nedeniyle biraz farklı çalışması, bu nedenle pilotların gerekli düzeltmeleri yapması gerekiyor."

Putin'in emriyle, kuzeyde ordu tarafından kullanılmak üzere yaklaşık iki düzine hava alanı restore edildi.

Bu, Franz Josef Land'deki Alexandra Land adasında tüm yıl boyunca iki mil uzunluğunda bir pisti de içeriyor.

Izvestia, "Bu, Il-76 gibi ağır nakliye araçları da dahil olmak üzere her türlü uçağın alınmasını mümkün kılacak" dedi."Kotelny Adası'ndaki Temp havaalanında da benzer çalışmalar yapılıyor."

Moskova 2017'de Putin'in Arktik adası Alexandra Land'deki çok gizli askeri üssünün ilk fotoğraflarını yayınladı.

Kuzey buzulundaki dev kompleksin füze sistemleri ve nükleer kullanıma hazır savaş uçaklarıyla tamamen donanmış olduğuna ve Putin'in bölgenin geniş petrol rezervlerini güvence altına almak istediğine inanılıyor.

Ardından, 2018'de Rus ordusu, Kuzey Kutbu'nda çalışmak üzere tasarlanmış yeni bir füze sistemini konuşlandırmaya başladı.

Konuşlandırma, Donald Trump'ın Soğuk Savaş dönemi silah anlaşmasını bırakma tehdidinin ardından ülkenin Avrupa'ya Amerikan füzelerinin gelişine hazırlandığını söylediği sırada gelmişti.

Haber Ara