Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

İngilizler ABD yönetimindeyken Ebu Garip'te çalıştılar

İngiliz ordusunun Irak'taki Ebu Garip hapishanesine sorgulayıcılarını atadığı İngiltere İstihbarat ve Güvenlik Komitesi tarafından ortaya çıkarıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-11 08:19:32

İngilizler ABD yönetimindeyken Ebu Garip'te çalıştılar

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Middle East Eye haber sitesi tarafından yapılan habere göre İngiliz sorgulayıcılar da hapishanenin ABD' n denetiminde olduğu dönemde Ebu Garip hapishanesinde çalıştılar. Habere göre İngiliz Savunma Bakanlığı örtülü şekilde Irak'taki işkenceleriyle meşhur hapishaneye, mahkumlara uygulanan  işkence ve aşağılamanın tavan yaptığı bir dönemde sorgulayıcıları görevlendirdi. Bilginin ise İngiliz parlamentosu gözetim birimi tarafından bulunduğu aktarıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Middle East Eye haber sitesinin İngiliz personelin orada ne yaptığı ve işkencenin doruğa çıktığı noktada neler gördüklerine dair sorularını cevaplamayı reddetti. Operasyonun İngiltere'nin CIA'nin icra programına ve tutuklulara yapılan kötü muameleye karışmasıyla ilgili belge niteliğinde delillerin ortaya çıkmasına kadar gizli kaldı.

Habere göre İngiltere İstihbarat ve Güvenlik Komitesi (ISC) geçtiğimiz yıl ezici bir raporla İngiliz istihbarat örgütlerinin 50'den fazla icra operasyonuna katıldıklarını ortaya koydu. Ebu Garip hapishanesinde tutuklulara sorulacak soruları hazırladıkları aktarıldı. Aynı tutukluların ise en az 560 vakada kötü muameleye maruz kaldıkları ya da bundan şüphelenildiği ifade edildi.

Ancak ISC'nin İngiltere'nin gizli Ebu Garip operasyonlarını ispatlamasına rağmen Savunma Bakanlığı'ndan sorgulayıcıların neden orada bulunduklarına, neleri bildirdiklerine ve hükümetin nasıl tepki verdiğine yönelik sorular cevapsız kaldı. 

Middle East Eye sitesinin yönelttiği bir dizi soruya cevaben de İngiltere Savunma Bakanlığı gerçekleri çarpıtarak sorgulayıcıların Amerika'nın kontrolündeyken Ebu Garip'te çalışmadıklarını söylediler. MEE haber sitesi de bunun üzerine sorularını daha da ayrıntılandırarak İngiliz sorgulayıcılar oraya ulaştığında hapishanenin aylardır ABD kontrolünde olduğunu dile getirdi ancak cevap alamadı. 

Öte yandan MEE haber sitesine İngiliz parlamento üyelerinin verdikleri bilgiler ise konu hakkında hukuki bir sürecin işlemesi için Brexit dönemecinin geçilmesi ve İngiltere'de politik suların durulması gerekiyor.

Kaynak: middleeasteye.net

 

Haber Ara