Dolar

32,5141

Euro

34,5732

Altın

2.493,98

Bist

9.548,09

İngilizce konuşan Kamerun bölgelerinden kitlesel göç

Le Monde’un AFP haber ajansına dayanarak verdiği habere göre; Kamerunlu yetkililer, 7 ekimde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmasıyla, ordu ve ayrılıkçılar arasında yoğunlaşan mücadeleden korkan, Kamerun’un İngilizce konuşulan bölgelerinde yaşayan insanların 'devasa göç' ünü engellemeye çalışıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-17 15:54:54

İngilizce konuşan Kamerun bölgelerinden kitlesel göç

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Kamerunlu yetkililer, cumartesi günü, bu bölgelerden kaçmaya karar veren iki Anglophone bölgesinden biri olan Güney Batı nüfusunun "kitlesel göçünü" yasakladılar. Vali Bernard Okalia Bilai, Kamerun Radyo Televizyonundan komu oyuna yaptığı açıklamada, seyahat engeli olmadığını fakat kitlesel göçün yasaklandığını belirtti.

Son günlerde, bölge sakinleri, ordu ile bölücüler arasında neredeyse her gün yaşanan çatışmaların yoğunlaşmasından korkuyor ve bu yüzden yüzlerce aile, oluşan korku atmosferinden dolayı güneybatı bölgesinden, daha güvenli başka bölgelere kaçıyor.

Yaoundé karşıtı İngilizce konuşan bir Kamerunlu, anayasaya itiraz ederek seçimlerin İngilizce konuşulan bölgelerde yapılamayacağını doğruladı.

Vali, güvenlik güçlerinin saldırı yapmak için değil olası bir saldırı olursa engellemek için bölgeye gittiğini, bazı kişilerin bunu farklı provoke ettiğini söyledi ve bu sözlere itimat edilmemesini belirtti. Kimsenin evini terketmemesini ve güvenlik güçleriyle işbirliği içinde olmalarını tavsiye etti.

Fakat 11 Eylül Salı günü, Buea ayrılıkçılar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara sahne oldu. Anketler yaklaştıkça, İngilizce konuşulan bölgelerdeki güvenlik durumu her geçen gün kötüleşiyor. Silahlı çatışmanın başlangıcından bu yana, 2017 sonunda, hükümete göre İngilizce konuşan Kamerun'da polis ve güvenlik kuvvetlerinin 109 üyesi öldürüldü. STK'lara göre, bu çatışmada yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Le Monde

Haber Ara