Dolar

32,3277

Euro

35,0785

Altın

2.308,50

Bist

9.079,97

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin ilginç ‘Johnson’ kararı: Politikacılar yalan söyler!

İngiliz Yüksek Mahkemesi, başbakanlık için yarışan Muhafazakar Parti milletvekili Boris Johnson’la ilgili ilginç bir karara imza attı. Johnson’ı yargılaması istenen Yüksek Mahkeme yargıçları, siyasi kampanyalardaki yanlış ifadelerin “yeni olmadığını” belirterek, “Politikacılar yalan söyler” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-04 13:20:22

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin ilginç ‘Johnson’ kararı: Politikacılar yalan söyler!

buyukyeniden_1

İngiliz Yüksek Mahkemesi, başbakanlık için yarışan Muhafazakar Parti milletvekili Boris Johnson'la ilgili ilginç bir karara imza attı. Johnson'ı yargılaması istenen Yüksek Mahkeme yargıçları, siyasi kampanyalardaki yanlış ifadelerin “yeni olmadığını” belirterek, “Politikacılar yalan söyler” dedi.

Independent Türkçe'nin haberine göre; başbakanlık için yarışan Muhafazakar Parti milletvekili, İngiltere'nin AB'ye her hafta 350 milyon pound (yaklaşık 2,5 milyar TL) ödediğini iddia etmesi üzerine kamu görevini suistimal etmekle suçlanmıştı.

Ancak Yüksek Mahkeme, Johnson'ın avukatının söz konusu rakamın tartışmaya açık siyasi bir iddia olduğunu söylemesinin ardından, bir bölge hakimi tarafından geçen ay verilen celp kararını bozdu. 

Hakimler Rafferty ve Supperstone çarşamba günü verdikleri karar hakkında şunları söyledi:

Siyasi kampanya sürecinde yaşanan yanlış beyan sorunu yeni değildir ve parlamento tarafından gözden kaçırılmamıştır. Parlamento en az 120 yıldır, yasa dışı bir eylem olarak düşünülen bazı yanlış kampanya açıklamalarını kontrol etmek için kanun yaptı.

Ancak hakimlerin söylediğine göre söz konusu yasalar, 2016 AB referandumu gibi siyasi kampanyalarda kullanılan argümanları kapsamıyor.

Hakimlerin hüküm açıklamasında konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
Herhangi bir siyasi yetkilinin, yine siyasi kampanyası için kasten yanıltıcı veya doğrulanmamış bir beyanda bulunduğundan dolayı kamu görevini suistimal etmek suçuyla yargılandığı hiçbir örnek yoktur.

Johnson'ı temsil eden Adrian Darbishire QC ise Yüksek Mahkeme'ye “bu kovuşturmanın ardında başından beri siyasi bir motivasyon olduğunu” söyledi.

Yüksek Mahkeme hakimleri de, Johnson'a yönelik özel kovuşturma için kitlesel fonlama kampanyalarıyla 300 bin eurodan (yaklaşık 1,9 milyon TL) fazla para toplayan Marcus Ball'un sosyal medya geçmişinin büyük kısmını sildiğini belirtti.

Hakimler Ball'un internet sitesinde 2016'da yaptığı paylaşımlara dikkat çekti. Söz konusu paylaşımlarda Brexit'i önlemenin çeşitli yasal yolları tartışıldığı ve Ball'un kendisini AB yanlısı olarak tanımladığı bildirildi.

Ball ise Yüksek Mahkeme'nin kararına karşı temyiz başvurusunda bulunup bulunmayacağını düşüneceğini ifade etti.

Kararın tamamını okuyan ve “çok mutlu” hissettiğini söyleyen Ball, “Hukukçu ekibim ve ben daha sonra ne yapacağımıza dair karar vermeden önce hükmü dikkatlice inceleyeceğiz” diye konuştu.

Haber Ara