Dolar

32,5863

Euro

34,8427

Altın

2.506,94

Bist

9.673,52

İngiliz tarihçi akademisyen Mark Almond: Kürtler bölgedeki çatışmalarda, hep ‘piyon’ olarak kullanıldı!

ABD Başkanı Trump'ın, askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme kararına tepki gösteren İngiliz tarihçi akademisyen Almond, kendi ülkelerini kurma hayalindeki Kürtlerin 1. Dünya Savaşı'nın sonundaki 'ihanetten' bu yana 'devletsiz' olduğunu belirterek, Kürtlerin bölgedeki çatışmalarda hep 'piyon' olarak kullanıldığını belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-08 11:50:58

İngiliz tarihçi akademisyen Mark Almond: Kürtler bölgedeki çatışmalarda, hep ‘piyon’ olarak kullanıldı!

ABD Başkanı Trump'ın, askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme kararına tepki gösteren İngiliz tarihçi akademisyen Mark Almond, kendi ülkelerini kurma hayalindeki Kürtlerin 1. Dünya Savaşı'nın sonundaki "ihanetten" bu yana "devletsiz" olduğunu belirterek, Kürtlerin bölgedeki çatışmalarda hep "piyon" olarak kullanıldığını belirtti.

Yazdığı makalelerde Türkiye'yi ‘hasta adama' benzeten, 15 Temuz darbe girişimini savunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yaptığı seviyesiz eleştirilerle tepki çeken İngiliz tarihçi akademisyen Mark Almond; ABD Başkanı Trump'ın, Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına tepki gösterdi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın topraklarındaki 2 milyon Suriyeli göçmeni Suriye'nin kuzeydoğusuna yerleştirme planının, yeni bir iç savaşa davetiye olduğunu yazıyor.

Trump'ın Suriye'den son asker çekme kararının, ABD devlet idaresi normlarını çiğneme rutininin son örneği olduğunu yorumunu yapan Almond, Batı'nın Kürtlere desteğinin bir kez daha bir serap gibi kaybolduğunu belirtiyor.

Kendi ülkelerini kurma hayalindeki Kürtlerin 1. Dünya Savaşı'nın sonundaki "ihanetten" bu yana "devletsiz" olduğunu yazan Almond, Kürtlerin bölgedeki çatışmalarda hep "piyon" olarak kullanıldığını belirtti.

Almond'ın yazısı şöyle devam ediyor;
"Türkiye'ye Kürtlerin bölgesini işgal hakkı verip ülkesindeki, çoğunluğu Arap iki milyon Suriyeli göçmeni buraya yerleştirme izni vermek - korkutucu bir şekilde Saddam'ın 30 yıl önce Kuzey Irak'ı Araplaştırma çabalarına benziyor.

"Erdoğan 'Barış Pınarı'ndan bahsediyor ama planı yeni bir iç savaşa davetiye çıkarıyor. Bu durumda binlerce IŞİD savaşçısı yeniden ortaya çıkabilir, Esed güçleri, Rusya ve İran'ın da desteğiyle yeniden bölgede söz sahibi olmak isteyebilir ve Suudi Arabistan ve Katar gibi karşıtları da boş durmaz. Hali hazırda kötü olan durum çok daha vahim bi hal alabilir."

Almond'ın yazısı "Trump'ın başka bir sorunu daha var. Orta Doğu'daki müttefikleri bağımsız bir Kürt devleti fikrini sevmeyebilir ama asıl endişeleri Amerika'ya ne kadar güvenebilecekleri olacaktır" yorumuyla son buluyor.

 

Haber Ara