Dolar

32,3761

Euro

34,9724

Altın

2.326,30

Bist

9.070,22

İngiliz mutantlı İtalyan kedi

İngiltere'de ortaya çıkan mutantlı virüs İtalya'da bir kedide görüldü. Kedi inceleme altına alınırken semptomlara yönelik araştırma ise devam ediyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-24 21:06:51

İngiliz mutantlı İtalyan kedi

İngiliz bilim insanları, İngiltere'de ortaya çıkan ve Türkiye de dahil 85'ten fazla ülkeye yayılan B117 mutasyonunun kedi ve köpeklerde kalp yetmezliği gibi ciddi durumlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Koronavirüsün evcil hayvanlardan insanlara değil, insanlardan kedi ve köpeklere yayıldığını kaydeden uzmanlar, mutasyonlu virüsle enfekte olan kişilerin sahip oldukları hayvanları muayene ettirmeleri konusunda uyarılarda blunmuşlardı.

8 yaşındaki kedide görüldü

Evcil hayvan vakalarındaki artış, B117 varyantı ile enfekte olan insanlardaki artış ve zaman çizelgesiyle de paralellik göstermişti. Miyokardit vakalarının çoğunda, sahibinin evcil hayvanın hastalanmasından 3 ile 6 hafta önce kovid-19 için pozitif test edildiği görüldü. Evcil hayvanların çoğunun testinde pozitif çıkmıştı.
Koronavirüs vakasının hayvanlarda görülmesine yönelik bir ayrıntılı gelişme de İtalya'da görüldü. İtalya'daki bir kedide görülen İngiliz varyantı inceleme altına alındı.Piedmont, Liguria ve Valle d'Aosta Deneysel Zooprofilaktik Enstitüsü tarafından Novara bölgesinde yaşayan 8 yaşındaki erkek kedi üzerinde evcil bir bağlamda keşfedildi.

10 gün sonra ortaya çıktı

Kedideki solunum semptomları, hastalığın başlamasından ve sahiplerinin evde tecrit edilmesinden yaklaşık on gün sonra ortaya çıktı. Enstitü müdürü Angelo Ferrari, salgının kontrol sisteminin ve entegre yönetiminin ne kadar etkili olduğunu ve derhal harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Kedinin pozitifliğinin büyük bir panik oluşturmaması gerektiğini hatırlatan Piedmont Bölgesi Önleme Başkanı Bartolomeo Griglio uzmanların konuyu ayrıntılı takip ettiğine vurgu yaptı.

"Beklenmedik durum değil"

"Kedinin sahiplerinin hastalığı nedeniyle evcil hayvanlar kendilerini güçlü bir viral dolaşıma sahip oldukları için aynı ortamda bulunabiliyorlar. Bu sonuç beklenmedik bir durum değil. Onlar da enfeksiyonu kapabilirler, ancak Kovid-19'un yayılmasında rol oynadıklarına dair hiçbir bilimsel kanıt yok." değerlendirmesinde bulunan uzmanlar insanlar arası bulaş olayının hastalığı yaymanın ana yolu olmaya devam ettiğinin de altını çizdiler.

Sağlık kuruluşarıyla koordine

Hayvanların da insanların da iyileşme sürecine girdiğini kaydeden uzmanlar,profesyonel bir iş yürütüldüğünü, teşhisin ortaya konulduğunu, sözkonusu çalışmaların stratejik bir önem taşıdığını ve enfekte hastaların hayvanlarının sıhhi yönetimi açısından genel tavsiye de bulunarak hayvanların enfeksiyona maruz kalmalarının mümkün olduğunca azaltılması için sağlık kuruluşlarıyla koordine olmalarının önemli olduğunu hatırlattılar.

İtalya'da ortaya çıkışı

İtalya Sağlık bakanlığı tarafından 21 Aralık 2020'de yapılan açıklamada, İtalyan vatandaşı olan bir hastanın test sonucunun pozitif çıktığını, partneriyle birkaç gün önce İngiltere'den Roma'ya uçtuğunu duyurmuş ve çiftin karantinaya alındığı kaydedilmişti

Mutant nedir?

Mutant, organizmaların X, Y, Z, Gama ve benzeri hiper ışınımlara maruz kalması sonucunda hücre çekirdeğindeki DNA dizilimlerinde ve sarmallarında bozulmalar meydana gelmesiyle canlının fizyolojik ve biyolojik özelliklerinde gözle görülür değişmelerin görülmesi durumu olarak tanımlanıyor.

Mutant virüsü nedir?

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik olarak tanımlanıyor.RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Mutant Korona B117 nedir?

İngiltere'de ortaya çıkan ardından Avrupa ülkelerinde de görülen Koronavirüs mutasyonu tüm ülkeleri harekete geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü,önlemlerini sıklaştırmaları konusunda ülkelere çağrı yaptı. B117 mutasyonunun Türkiye'de de olduğu düşünülüyor. Mutasyonlu virüsün yayılımını anlamak için örnekler üzerinde analizler yapılması gerekiyor.

Haber Ara