Dolar

32,5430

Euro

34,8906

Altın

2.436,82

Bist

9.645,02

İngiliz Kraliyet nişanına George Floyd tepkisi!

İngiliz Kraliçesi 2. Elizabeth’in kullandığı kraliyet nişanının beyaz bir polis eliyle öldürülen siyahi George Floyd’un katledilmesini anımsatması protestocular tarafından “hayli aşağılayıcı” ve ırkçı” olarak nitelendi.  Kraliyet nişanının yeniden tasarlanması talep ediliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-24 16:37:18

İngiliz Kraliyet nişanına George Floyd tepkisi!

İngiltere'de bir grup protestocu, Kraliçe 2. Elizabeth'in de dünyayı ayağa kaldıran söz konusu olayı anımsatması nedeniyle bu nişanı kullanmamasını ve boykot etmesini talep etti.  Binlerce insan Change.org sitesi üzerinden hazırlanan bir dilekçeyi imzalayarak  armanın yeniden tasarlanmasını talep ettiler. Nişanın “ırkçı” ve “hayli aşağılayıcı” tasarımı buna sebep gösterildi.

Kraliyet henüz resmi bir yorumda bulunmadı

Nişanın resmindeki tasarımın ise baş melek Mikail'in şeytanın boynuna basmasını simgelediği ifade edildi. Dilekçede, “Bu hayli aşağılayıcı imaj, George Floyd'un bir beyaz polis tarafından bu madalyada temsil edilen aynı tavırla öldürülmesini anımsatıyor. Biz bu dilekçeyi imzalayanlar olarak daha uygun bir biçimde bu nişanın yeniden tasarlanmasını ve sebep olduğu aşağılama nedeniyle resmi bir özür dilenmesini bekliyoruz” denildi.

 Eleştiriye konu olan nişan ise 1818 yılında King George III zamanında üretilmiş ve bugün yurt dışında ve İngiltere Commonwealth ülkelerindeki hizmetlere karşılık olarak kullanılıyor. Hâlihazırdaki İngiliz Kraliçesi bu nişanı bu türden resmi törenlerde bizzat kullanıyor.

Dilekçeyle ilgili Kraliyet ailesi kanadından henüz bir açıklama gelmediği belirtildi.

Haber Ara