Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

İngiliz FT'den Barzani yorumu: Hesap hatası

İngiliz FT gazetesinde yer alan baş yazıda Barzani ve IKBY referandumu ile ilgili yorumlara yer verildi. Gazetedeki yazıda yapılan referandum zamanlama olarak 'talihsiz' olarak değerlendirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-02 14:44:19

İngiliz FT'den Barzani yorumu: Hesap hatası

İngiliz Financial Times (FT)'ın Pazartesi günkü sayısında yer alan 'Kürdistan için çatışma çıkmasını engellemek için diplomasiye başvurulmalı' başlıklı baş yazısında, Barzani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'nde yapılan bağımsızlık referandumuna yer verildi.

"ZAMANLAMA TALİHSİZ"

Gazetede yer alan yazıda, IKBY referandumunun zamanlaması "talihsiz" olarak nitelendirilirken, 'IKBY'nin kurnaz Başkanı" Mesud Barzani'nin hesap hatası yapmış olabileceği ifadeleri yer aldı.

Yazıda, Barzani'nin Kürtlerin hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD ile mücadele yürütmesinin avantajını kullanmak istediği için referandumda ısrarcı olduğu ancak IŞİD'in yenilgiye uğramasıyla birlikte bu kozun da ortadan kalkacağı ifade edildi.

FT'deki yazıda "IKBY'nin yanında bir de Suriye'nin kuzeyinde bir başka Kürt devletinin kurulma aşamasında olmasından rahatsızlık duyan ve bu ayrılıkçı düşüncelerin kendi Kürt azınlıklarına yayılmasından korkan Türkler ve İranlılar, agresif bir şekilde düşmanlık gösteriyor. Aynı şekilde Bağdat ve İran destekli Şii milisler de Barzani'nin provokatif bir şekilde referanduma dahil ettiği ve farklı etnik grupları içinde barındıran Kerkük etrafında çatışmalara girmeye başladı" ifadelerine yer verildi.

FT, bundan sonraki aşamada IKBY ile merkezi Irak yönetimi arasında görüşmelere başlanarak, tansiyonu düşürücü adımlar atılması gerektiğini belirtti ve yazıyı şu görüşlerle noktaladı:

"Barzani de zaten Irak'ın kuzeyindeki bağımsız bir Kürdistan'ın Bağdat ile anlaşma sağlanmadan uzun ömürlü olamayacağını biliyor.

"Kerkük ve diğer çekişmeli bölgelerde ayrı bir referandumun düzenlenmesi gerekiyor. Savaş sonrası yazılan anayasa, 2007 yılında Kerkük'te referanduma gidilmesini öngörüyordu ancak bu oylama yapılamadı. Varılacak uzlaşmanın güç ve Kerkük'ün petrol gelirlerinin paylaşımı esasına dayanması muhtemel.

"IKBY'nin geleceği, bir aşamada, halihazırda kendi öz yönetimlerini kuran ve örneğin Rusya'nın da federal bir Suriye içerisinde merkezi yönetimin bazı yetkilerini devrettiği bölgelere dönüştürülmesini önerdiği Kürt kantonlarının geleceğiyle kesişecek.

"Tüm bu denklemin doğru bir şekilde çözülmesi mucize olur. Yanlış bir şekilde çözümü ise felaket getirir."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara