Dolar

32,4848

Euro

34,9412

Altın

2.430,38

Bist

9.811,64

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım: Büyük değişime hazır olun

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, '2020’de daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşayacağız. Buna ek olarak bu yıl zedelenen tüketici güveninin onarılmasıyla, artık kabul edilebilir fiyatlarda yeni projeler devreye girecek.' açıklamasında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 12:13:31

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım: Büyük değişime hazır olun

2019 yılında sektörde yaşanan sıkıntıların yanı sıra çıkış yolları için atılan olumlu adımların olduğunu söyleyen İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “2019'da bazı sıkıntılarla bunları aşmak için çıkış yollarına dair adımlar atılmamış olsaydı, sektöre sonradan giren ‘kâr' amaçlı firmalardan kaynaklanan sorunlar daha fazla kangrene dönüşecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktı” mesajını verdi.

Kabul edilebilir fiyat dönemi

Durbakayım, ‘'2020'de daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşayacağız. Buna ek olarak bu yıl zedelenen tüketici güveninin onarılmasıyla, artık kabul edilebilir fiyatlarda yeni projeler devreye girecek” dedi.

İnşaat ve Konut Konferansında konuşan Nazmi Durbakayım şu mesajları verdi:

Maliyetten kaynaklı fiyatlar artacak

-2020 konut fiyatlarının artacağı bir yıl olacağından tüketicilerin çok daha iyi değerlendirme yapması gereken bir dönem olacaktır. Buna karşın konut fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olacak. 2019'da ertelenen veya rafa kaldırılan projeler, yüzde 50'leri aşan maliyet artışlarına bağlı olarak daha yüksek fiyattan arz edilecektir. Ancak bu fiyat artışı tedrici olarak tüketiciye yansıyacaktır. Sektördeki faaliyetlerini ‘ar' olarak benimsemiş üreticiler, tüketicinin alım gücüne uygun olarak kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlayarak arz talep dengesini sağlayacaktır.

Katma değerli sektör

-Gerileyen faiz ve 20 yıla uzayan vadelere bağlı olarak oluşan olumlu atmosfer 2020'de de sürecek. Konut kredi şartlarının birinci el konut talep edenler tarafından da rahatça yararlanabilmesinin sağlanması, sektörün büyümesine katkı sağlayacağı gibi sektörün genel ekonomiye sağlayacağı katma değeri artıracaktır. Bu durumun genel ekonominin tersine büyüme gösteren inşaat sektörüne yansıması, pozitif büyüme olarak görünecektir ve 2020 yılını en az yüzde 7,5 büyüme ile kapacağını düşünüyoruz.

1.2 milyon konut satılır

-2020'de toplam konut satışlarının 1,2 milyon adedi aşmasını bekliyoruz. Bu satışların en az 50 bin adedinin de yabancılara satılacağı yönünde öngörümüz bulunuyor.

Haber Ara