Dolar

32,5496

Euro

34,9797

Altın

2.429,45

Bist

9.722,09

Independent: YPG Türkiye'yi kışkırtacak

İngiliz Independent gazetesi IŞİD'e karşı savaşan YPG'nin Cerablus'u alma planının Türkiye'yi kışkırtıp, harekete geçirebileceğini yazdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-30 12:13:24

Independent: YPG Türkiye'yi kışkırtacak

İngiliz Independent gazetesinde bugün gazeteci Patrick Cockburn'ün Irak Kürdistan Özerk Yönetimi'nin başkenti Erbil'den kaleme aldığı bir haber yer alıyor.

Cockburn, Kürtlerin Türkiye'nin sınırında IŞİD'in ikmal hattını kesmeye çalıştığını bunun için de IŞİD'in dış dünyayla tek bağlantısı olan Türkiye sınırındaki Cerablus'u ele geçirmeye odaklandıklarını yazıyor. Cockburn bu senaryonun Türkiye'yi kışkırtabileceğini ve bölgenin işgal edilebilceğini belirtiyor.

Suriye konusunda Obama ve Putin'in bir uzlaşmaya varamadığını kaydeden Cockburn, bunun IŞİD için "iyi haber" olduğunu söylüyor. Gazeteci, IŞİD'in son 18 aydır düşmanlarının dağınıklıklığı ve birbirleriyle çatışması sayesinde kurtulduğunu ve yayıldığını belirtiyor; bu durumun devam edeceğe benzediğini kaydediyor.

YPG'NİN BAŞARILI OLMASI TÜRKİYE'Yİ KIŞKIRTABİLİR

Cockburn, YPG'nin Cerablus'u ele geçirmesinin Türkiye'yi kışkırtabileceğini belirtiyor:

"YPG'nin rakamları yüksek görünüyor ancak birlik Kobani, Haseke ve Tel Abyad'da bu sene IŞİD'e karşı önemli zaferler kazandı. Bu durum, geçmişte IŞİD'i tolere ettiğinden ya da desteklediğinden şüphelenilen Türkiye tarafından öfkeyle karşılandı. Türkiye'nin Suriye'yle sınırı 550 mil (yaklaşık 900 km) uzunluğunda. Sınırın diğer yakasının yarısından fazlası Suriyeli Kürtler tarafından kontrol ediliyor. Türklerin açısından daha da kötüsü, PYD ve YPG'nin aslında PKK'nın Suriye kolu olması. Dün de Türk hükümeti Irak'ta 30 Kürt militanı öldürdüğünü açıkladı."

"Sınırında PKK tarafından yönetilen, iyi silahlanmış ve askeri olarak ABD ile ittifak içinde olan bir yönetim çıkması; Türkiye açısından Suriye'deki çatışmadan doğabilecek en kötü sonuç olur."

"Suriyeli Kürtler artık Fırat'ın batısına saldırılar düzenleyerek IŞİD'in Türkiye sınırındaki son geçiş hattı Cerablus'u almak ve Kürtlerin yönetimindeki Afrin'e bağlamak istiyorlar. PYD lideri Salih Müslim'in danışmanı Sihanouk Dibo, Independent'la Kamışlı'da yaptığı röportajda 'Biz yalnızca Kobani ile Afrin arasındaki bölgeyi özgürleştirmeyi ve Rojava'yı birlik haline getirmeyi düşünüyoruz' dedi."

"Bu IŞİD ve bölgedeki El Kaide klonları açısından kötü bir yenilgi olacaktır ve aynı zamanda Türkiye'yi kışkırtabilir ve bölge işgal edilebilir. Suriye'deki çatışma bölgede istikrarsızlığın yayılmasına neden oluyor."

 

Haber Ara