Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

'İncirlik krizinde Türkiye'nin muhatabı artık NATO olabilir'

İddialara göre İncirlik Üssü'nde Almanya'yla yaşanan krizi NATO'nun meselesi haline gelebilir.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-26 13:30:38

'İncirlik krizinde Türkiye'nin muhatabı artık NATO olabilir'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesinin iddiasına göre NATO'nun IŞİD'e müdahale kararı almasıyla birlikte İncirlik Üssü'nde Almanya'yla yaşanan krizi NATO'nun meselesi haline gelecek.

DW'nin aktardığı yorumda gazete konuyu şöyle ele aldı:

"Merkel'in İncirlik'ten çekilme tehdidinde bulunduğu yer önemli. Zira NATO IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona daha yeni dahil oldu. İncirlik'te konuşlandırılan Tornado keşif uçakları da IŞİD'e karşı mücadele ediyor, bu nedenle Türkiye'de bulunuyorlar. Ve NATO artık IŞİD'e karşı oluşturulan bu koalisyona resmi olarak katıldığı için, iki ülke arasındaki sorun NATO'nun meselesi haline gelecek. Böylelikle, Erdoğan'ın bu meselede daha akılcı bir tutum izlemesi için ortakların birlikte baskı uygulaması şansı artıyor."

NELER YAŞANDI?

Türkiye'nin Alman milletvekillerine İncirlik Hava Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret izni vermemesi Alman kamuoyunda tartışma yaratıyor. Alman hükümeti bu tutumun sürmesi halinde üste konuşlu 260 askeri ve Tornado keşif uçaklarını çekeceğini açıklamıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel Ürdün'ün bir seçenek olabileceğini söylemişti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) perşembe günü Konya'daki askerlerin de geri çekilebileceği sinyalini vermişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU) iki misyonun birbirinden ayrı ele alınması gerektiği kanaatinde. Federal Hükümet Transatlantik İlişkiler Koordinatörü ve Hristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt da Gabriel'in açıklamalarına yönelik eleştirilerde bulundu. Hardt, "Konya'da bütünleşmiş bir NATO misyonu söz konusu, Alman AWACS keşif uçakları farklı ülkelerin kurduğu ekiplerce kullanılıyor. Almanya bu misyondan geri çekilirse, bu sorun yaratabilir" şeklinde konuştu.

Almanya Türkiye'de konuşlu olan hem AWACS hem de Tornado uçaklarıyla IŞİD'e karşı mücadeleye katılıyor. Ankara, mart ayında Sol Parti milletvekili Jan van Aken'in Konya'daki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemişti.

İKİ GÜN ÖNCE BAŞKA BİR İPTAL YAŞANDI

Federal Meclis Başkan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth, liderliğindeki heyetin 25-28 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'ye yapacağı ziyaret iptal etti.

MERKEL'DEN MESAJ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesi ve Erdoğan ile görüşmesi öncesinde Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretine izin verilmemesi durumunda Alman askerlerin Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nden çekilebileceğini söyledi.

 

İNCİRLİK

AWACS uçakları 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları konumuyla birlikte teşhis edebiliyor. Alman askerlerinin Konya'dan çekilmesinin NATO misyonunu tehdit edebileceği belirtiliyor.

 

Haber Ara