Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İmran Han: Ladin'in yakalanması için CIA'ye yardım ettik

Washington'a ilk kez ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkesinin eski El Kaide lideri Ladin'in bulunması için CIA'ye yardım ettiğini açıkladı. Pakistan bugüne kadar El Kaide lideri hakkında ABD'ye istihbarat paylaşımında bulunmadığını ileri sürüyordu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-23 11:18:16

İmran Han: Ladin'in yakalanması için CIA'ye yardım ettik

Washington'a ilk kez ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkesinin eski El Kaide lideri Usame bin Ladin'in bulunması için CIA'ye yardım ettiğini açıkladı.

Pakistan bugüne kadar El Kaide lideri hakkında ABD'ye istihbarat paylaşımında bulunmadığını ileri sürüyordu.

Üç günlük resmi ziyareti için ABD'de bulunan Han Amerikan Fox News'e verdiği mülakatta, "Bin Ladin'in bulunmasını sağlayan ilk bilgiyi Pakistan'ın ana istihbarat teşkilatı ISI vermişti. Eğer CIA'ye sorarsanız, telefon görüşmelerini takip eden ISI sayesinde Bin Ladin'in konumunun belirlendiğini size söyleyecektir" dedi.

Usame bin Ladin 2 Mayıs 2011'de Pakistan'ın Abbotabad kentinde ABD komandolarının baskınıyla öldürülmüştü. Bin Ladin 11 Eylül 2001'de New York'ta Dünya Ticaret Merkezi binaları ve Washington'da Pentagon'u hedef alan intihar saldırılarının sorumlusu olarak aranıyordu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER GEÇEN YIL GERİLMİŞTİ!

Pakistanlı lider Han ve Trump arasındaki görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok da iyi gitmediği bir dönemin ardından geldi.

Trump geçen yıl Twitter'dan Pakistanlıların, "ABD'ye yalan ve kandırmaca dışında bir şey vermediğini, militanlara güvenli evler sağladığını" yazmıştı. Pakistan ise bu ifadelere karşı çıkmıştı.

Dün gerçekleşen görüşmenin öncesinde ise Trump, geçen yıl kesilen 1,3 milyar dolarlık yardım paketinin Pakistan'a tekrar verilmesini gözden geçirebileceklerine dair sinyal verdi.

Trump, Pakistan ile ilişkilerinin şu an daha iyi olduğunu belirterek bu yardımın tekrar verilebileceğini ifade etti.

Amerikalı lider aynı zamanda Pakistan ve Hindistan arasında süren Keşmir gerginliği için de arabuluculuk yapabileceğini belirtti.

Ancak Hindistan, Keşmir konusunda yapılacak bütün görüşmelerin ikili olmasını tercih ettiklerine yönelik bir açıklama yaptı.

HAN'I HAVAALANINDA KİMSE KARŞILAMADI!

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han ise Taliban ile barış anlaşması yapmaya çok yaklaştıklarını, yakın zamanda Taliban'ın Afgan hükümetiyle konuşmasını sağlayarak bir siyasi çözüme kavuşabileceklerini belirtti.

Diğer yandan Amerikan ve Pakistan basınının haberlerine göre ABD, ülke politikalarına karşı duydukları tepkiyi Han'ın gelişine de yansıttı.

Han'ın uçaktan inişini karşılamaya genellikle olduğu gibi bir limuzin gelmezken Han'ın havalimanı otobüsüne bindiği görüldü.

Pakistan basını, Han'ı karşılamaya ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kimsenin gelmediğini öne sürdü.

Bakanlık, İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin konuyla ilgili görüş talebine henüz bir yanıt vermedi.

 

 

 

Haber Ara