Dolar

32,4831

Euro

34,5737

Altın

2.494,58

Bist

9.548,09

İlnur Çevik'ten Türkiye - ABD ilişkileri yorumu: İş çok karmaşık

İlnur Çevik, “Türkiye-ABD ilişkilerinde nokta veya virgül bile konacak bir durum yok, iş çoook daha karmaşık…” diye yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-19 11:27:51

İlnur Çevik'ten Türkiye - ABD ilişkileri yorumu: İş çok karmaşık

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı İlnur Çevik, ABD Başkanı Trump ile Erdoğan'ın görüşmesini Yeni Birlik'teki köşesinde kaleme aldı.

Çevik'in “Türkiye-ABD ilişkilerinde nokta veya virgül bile konacak bir durum yok, iş çoook daha karmaşık…” ifadeleri dikkat çekti. Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la yaptığı görüşme öncesinde "Bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil nokta mesafesinde olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Çevik yazısında Suriye'deki Rakka operasyonu ve PYD sorununun Obama döneminden miras kaldığını yazarak, “Trump'ın Erdoğan'a bir şeyler verebilmek için çabaladığı gözleniyor…” dedi.

İlnur Çevik'in yazısı şöyle:

YENİ ABD'DE ESKİ GELENEK: 'PYD DESTEĞİ'

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Amerikan karşıtı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptıkları toplantıda bilhassa Amerika'nın PYD/YPG/PKK üçlüsüne silah ve teçhizat vermesi, onları eğitmesi ve Rakka'yı DEAŞ'tan temizlemesi için iş birliği yapması konusunda anlaşmamakta anlaştıkları gayet açık…"

"ABD KENDİ BİLDİĞİNİ, BİZ KENDİ BİLDİĞİMİZİ YAPACAĞIZ"

Yani ABD, bize karşı terörist faaliyetlerde bulunan bu üçlüye destek vermeye devam edecek biz de Türkiye olarak teröristlere ne yapıyorsak onlara da onu yapmaya devam edeceğiz… Yani Karaçok dağında olduğu gibi hava akını yapıp YPG ve PKK mevziilerini yerle bir edeceğiz, militanlarını yok edeceğiz ve bunu da hiçbir uyarıda bulunmadan yapacağız… Yani ABD'li personel oralarda bulunmasın diyoruz… Yoksa herkes kararlarının neticelerine katlanacak…"

TRUMP'IN BAŞI KALABALIK

"Trump iç meselelerle boğuşuyor, bu işle fazla enerji sarf edemediği ortada… Rakka meselesini Obama'nın kötü mirası olarak görüyor, bu işi bitirmek için PYD/YPG/PKK üçlüsüne bir nevi mahkûm edildiğini ve bunu gidişatı döndüremediğini anlatmaya çalışıyor. Yani bu konuda hala Obama yönetiminden kalan adamlar direksiyonda ve Trump çaresiz… Hatta Obama'nın adamları duruma o kadar hâkim ki daha Erdoğan ve Trump Beyaz Saray'da bu konuları görüşürken onlar o sırada kuzey Suriye'de PYD/YPG/PKK üçlüsüne “vallahi sizi satmıyoruz” diye brifing veriyorlar…"

TRUMP, ABD YASALARINA TAKILIYOR

"Fetullah Gülen terör örgütü meselesinde ise Trump durumun vahametini görüyor ve bir şeyler yapmak için çabalıyor ve çabalayacak ama orada da Amerikan hukuk sisteminin karmaşasına, kurallarına takılıyor… Ama şu anlaşıldı ki Amerikalılar FETÖ faaliyetlerini çok yakından takip ediyor ve en ufak bir açık yakalarlarsa dünyayı bunlara dar edecekler…"

TRUMP ÇABALIYOR

"İşte bütün bunların gölgesinde Trump'ın Erdoğan'a bir şeyler verebilmek için çabaladığı gözleniyor… İlişkileri kimsenin yıkamayacağından bahsediyor. Türkiye'nin istediği askeri teçhizat konusunda seri davranacağını görüyoruz. İlişkilerin derinleştirilmesi için çaba göstereceğini görüyoruz…"

ÖN HEYETİN GİTMESİ İYİ OLMUŞ

"Yüksek seviyeli bir Türk heyetinin Erdoğan-Trump görüşmesinden önce ABD'ye gitmiş olması ise iyi olmuş… Onlar ne olamayacağını görüp Cumhurbaşkanımızın Beyaz Saray'da tatsız sürprizlerle karşılaşmasını önlemişler…"

TRUMP, EN AZINDAN OBAMA GİBİ TÜRKİYE'Yİ KANDIRMAYACAK

"Günün sonunda şu ortaya çıkıyor… Trump en azından Obama gibi Türkiye'yi kandırıp yapmayacağı şeyleri yapacakmış gibi davranmıyor… Ama şu gerçek de ortaya çıkıyor: Türkiye-ABD ilişkilerinde nokta veya virgül bile konacak bir durum yok, iş çoook daha karmaşık…”

 

Haber Ara