Dolar

32,5104

Euro

34,7423

Altın

2.488,14

Bist

9.524,59

İlk titanyum kafatası nakli

Çinli doktorlar, üç yaşındaki bir kız çocuğuna 3D yazıcıda üretilen titanyum kafatası nakletti. Kafatası 3D veri ve bilgisayar tomografisi kullanılarak basıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 14:55:28

İlk titanyum kafatası nakli

AL Jazeera'nin haberine göre; Hunan eyaletinde gerçekleştirilen ameliyatta hidrosefali (beyinde su toplanması) hastası bir kız çocuğunun kafatası titanyum alaşımdan yapılan protezle değiştirildi. Hastalığı nedeniyle kafası olması gerekenden dört kat büyüyen kız çocuğu, 17 saat süren ameliyatın ardından sağlığına kavuşmaya başladı.

Hastalığı nedeniyle kafatası yeterince sertleşmeyen ve aşırı basınç nedeniyle görme sorunu dahil birçok rahatsızlık yaşayan Han Han adındaki kız, yürümesi de olanaksız hale geldiği için yatalak olmuştu.

'Kafatasının yüzde 80'i' 

3d.com sitesine açıklama yapan Dr. Bo, 'kafatasının yüzde 80'ini kaplayan sıvının boşaltılmasının ardından enfeksiyonu temizlediklerini ve titanyum kafatasının nakledildiğini' belirtti.

Tamamen iyileşmesi için birkaç ameliyat daha geçirmesi gereken Han Han'ın ameliyat olmadığı halde birkaç aylık ömrü kalmıştı. Ameliyat için gereken 80 bin dolar, internette başlatılan kitle kaynak fonu kampanyasıyla toplandı.

Hollandalı doktorlar 3D yazıcıda üretilen ilk kafatası naklini geçtiğimiz yıl gerçekleştirmiş ve Utrech Üniversitesi Medikal Merkezi'ndeki ameliyatta bir hastanın kafatası şeffaf plastik protezle değiştirilmişti.

Haber Ara