Dolar

32,3297

Euro

35,0425

Altın

2.281,75

Bist

8.988,53

İlk 'taş' atıldı...

Filistinli bir genç 9 Aralık 1987’de ilk taşı attı. Bu 1993 yılına kadar devam edecek 'ilk intifada'nın adımıydı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-09 10:30:11

İlk 'taş' atıldı...

TİMETURK | HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Cebeliye kampına işçi taşıyan bir araca çarpan bir İsrail kamyonu altı Filistinlinin ölümüne yol açtı. Bu olayın kaza olmadığını düşünen Filistinli bir genç 9 Aralık 1987'de taş atarak intifada'nın ilk eylemini gerçekleştirdi. Bu ilk intifada 1993 yılına kadar devam etti.

8 Aralık 1987'de içerisinde İsrail askerlerinin bulunduğu bir araç, Eretz geçiş noktasında Filistinlileri taşıyan bir araca çarptı. Üçü Cebaliye mülteci kampından olan dört Filistinli buradaki kazada öldü. 7 kişi ciddi derecede yaralandı.

Kaza alanı İsrail askeri tarafından çevrildi.

Kaza, trafiğin ve insan yoğunluğunun olduğu akşam saatlerinde gerçekleşmişti.

İşten dönen yüzlerce Filistinli olara şahit olmuştu. İsrail askerleri, Filistinlileri kaza alanından uzak tutmaya çalışıyordu.

Cenazelere 10 bine yakın Filistinli katıldı. Olaylar kısa sürede Gazze'de, Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te yayıldı. Ayaklanma kapsamında Filistinliler, genel greve gitti, Gazze ve Batı Şeria'daki İsrailli kurumları boykot etti, işgal ordusunun emirlerine karşı sivil itaatsizlik eylemler, gerçekleştirdi, İsrail yerleşkelerinde çalışmayı reddetti, ürünlerini satın almadı ve vergi ödemedi. Halk ayrıca Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetti, duvarlara grafitiler yaptı, barikatlar kurdu.

ÖNCESİ DE VARDI...

4 Aralık 1986 tarihinde, Birzeit Üniversitesi kampüsü içinde iki Gazzeli öğrencinin İsrailli askerler tarafından vurulmuştu.

6 Aralık'ta ise İsrailli bir iş adamı Gazze'de vurularak öldürülmüştü.

Filistinliler kazanın, yine bir misilleme olduğu gerkeçesiyle ayaklandı. Filistinliler, 9 Aralık'ta Gazze şeridinde devriye gezen askerleri hedef aldı. 

İsrail askerleri kendilerine taşla saldıran Filistinlileri kurşunladı.

Burada 17 yaşında bir genç öldü.

İlk intifada başladı...

İntifadanın ilk yılında Ramazan ayı boyunca, Gazze'deki birçok kampta sokağa çıkma yasağı uygulanarak halkın gıda almaları engellendi. Ayrıca bazı kamplara göz yaşartıcı bomba atıldı. İntifadanın ilk yılında bu tür bombalamalardan dolayı 16 kişi öldü.

14 Ekim 1990'da, İsrail açıkça Güvenlik Konseyi Çözüm Önerisi 672'ye uymayacağını deklare etti ve İsrail insan hakları ihlallerini araştıracak olan Genel Sekreterlik delegasyonunu kabul etmeyi reddetti. Bir sonraki çözüm önerisi (673 nolu) küçük bir etki yaptı ama İsrail BM araştırmasını engellemeyi sürdürdü. BM'deki çözüm yollarına karşı oy kullanan İsrail'in en büyük destekçisi ise ABD oldu.

OSLO GÖRÜŞMESİ

İntifada Oslo Görüşmelerine kadar devam etti. Oslo, İsrail ile Filistin temsilcilerinin üst düzeyde ilk yüz yüze anlaşma çabası olarak tarihe geçti.

Anlaşma, Norveç'in başkenti Oslo'da 20 Ağustos 1993 tarihinde sonuçlandı. Daha sonra resmen Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yaser Arafat, İsrail Başbakanı İzak Rabin tarafından törenle 13 Eylül 1993 tarihinde Washington'da halka açık bir törenle imzalandı.

İntifada sürecinde Arafat politik programlarını ılımlılaştırdı. Kasım 1988'de ise Arafat, Filistin Milli Konseyi'nde İsrail'in meşruiyetini tanıma kararı için çoğunluğun oyunu aldı. 1947'den beri bütün Birleşmiş Milletler çözüm önergelerini tanıdı ve iki devlet çözümünü desteklediğini belirtti.
Oslo Anlaşması, Arafat ve Rabin'in 1994'te Nobel barış Ödülü almasını sağlamıştı.

Haber Ara