Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

İlk Müslüman aile Şengal'e döndü

Rudaw'ın aktardığı bilgiye göre hala dönüşlerin devam ettiği Şengal'e iki yıl sonra ilk Müslüman aile döndü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-12 13:09:40

İlk Müslüman aile Şengal'e döndü

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Peşmerge'nin koalisyon desteği ile iki yıl önce IŞİD'den aldığı Şengal'e halen dönen Ezidiler biliniyordu. Fakat iki yıl sonra ilk kez Msülüman bir aile dönüş yaptı.

Aile babası Kasım Halil, iki yıl aradan sonra evlerine döndükleri için mutlu olduklarını söyleyerek, “Ezidiler bize saygı gösteriyorlar. Halkın memleketine dönmesini istiyoruz. Biz aynı milletteniz aramızda fark yok” dedi. Kasım Halil'in eşi Feride Mustafa ise, “Evimize döndük, Ezidi komşularımız var. Daha önce olduğu hep birlikte ayrım yapmadan Şengal'de hayata devam etmeliyiz” diye konuştu.

11 CAMİ

Şengal'de büyük bir bölümü IŞİD tarafından tahrip edilen Ezidilere ait 30 türbe ile 11 cami ve 1 kilise bulunuyordu.

KAÇ EİZDİ DÖNDÜ?

Kent sakinlerinden 350 dolayında Ezidi aile evlerine dönmüş durumda.

ŞENGAL DAĞI

3 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından işgal edilen Şengal, 13 Kasım 2015'te Peşmerge Güçleri ve koalisyon hava kuvvetlerinin ortak operasyonuyla alınmıştı.

PKK VARLIĞI

Şengal bu günlerde Türkiye gündeminde PKK ile anılıyor. IŞİD'in işgali sırasında bölgeye yerleşen PKK, IŞİD ile çatıştığı gerekçesiyle uzun zamandır oradaki avrlığını kloruyor. Fakat bu başta Barzani yönetimi olmak üzere Türkiye tarafından da tepki ile karşılanıyor. Bağdat yönetimi de PKK'nın Şengal'den çıkarılması için Ankar aile hemfikir. Başbakan Binali Yıldırım'ın geride bıraktığımız haftasonunda yaptığı Irak ziyaretinin de gündem maddelerinden biri Şengal'deki PKK varlığıydı. Ankara Irak'a üç öneride bulunmuştu:

1- Siz operasyon yapın.
2- Ortak operasyon yapalım.
3- Bunlar olmazsa biz yapalım.

Bağdat yönetiminin ilk adımının PKK'ya verdiği maaşı kesmek olacağı söylenirken, Erbil'den "askeri operasyon" sinyalleri veriliyor. Erbil ve Türkiye'nin en büyük endişesi PKK'nın Ezidiler dışındaki topluluklar açısından tehlike oluşturması. Müslümanların henüz yeni dönüyor olması da Ankara ve Erbil'in tezlerini detsekler nitelikte.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara