Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

İlk kazma Silopi’de vurulacak

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, çatışmalarda zarar gören il ve ilçelerde başlatılacak kentsel dönüşümde ilk kazmanın kısa süre içinde Silopi’de vurulacağını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-02 15:45:09

İlk kazma Silopi’de vurulacak

Karabük'te katıldığı program sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hükümetin 'terörle mücadele' kapsamında yakılan yıkılan yerleri yeniden onarmak ve inşa etmek üzere çok ciddi bir proje ortaya koyduğu belirtti.

"YIKIM SİLOPİ'DEN BAŞLIYOR"

Ceylan, başta Silopi olmak üzere, çatışmaların sona erdiği Cizre'de ve ardından Sur, İdil ve Nusaybin gibi yerlerin yeniden kentsel dönüşümlere tabi tutularak ihya edileceğini kaydederek, "Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Biz de bakanlık olarak bu yerlerle ilgili, gerek planlama, kentsel dönüşüm planlamaları, bağlı kuruluşumuz olan İller Bankası ile içme suyu, kanalizasyon ve atık su yatırımları icra etme, insanımızın ihtiyaç duyduğu yaşanabilir mekanların oluşturulması için koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bunları çok hızlı bir şekilde bölgeye kazandıracağız. Silopi'de zararlarla ilgili bakalığımızın çalışmalarını tamamladık. Şimdi ise sırasıyla peyderpey çatışmaların sona erdiği il ve ilçelerimizde çalışmalara başlıyoruz. Hükümetimizin en temel önceliklerinden bir tanesi bu bölgedeki yeniden yapılanma ve inşa hareketidir. Oradaki vatandaşlarımızın sıkıntılarını hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağız. Bunun bütçeye büyük bir yükü olacak. Silopi'de yakın bir zamanda yıkım faaliyetleri başlıyor. Çatışmaların sona erdiği diğer ilçelerimizde de en hızlı bir şekilde girilerek kent dönüşümler hızlıca tamamlanacak ve uzamayacak. Bütün imkanlar seferber edilecek. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları daha bir özenle yapılacak. Orada kültürel alan ve yapılar çok. Koruma amaçlı restorasyonlar gerçekleştirilecek. Koruma İmar Planı çerçevesinde tarihi dokuya dokunmadan, yapı korunarak özenle yapılacak. Bunlar da maliyetleri biraz daha arttıracak. Bir maliyet söylemek mümkün değil ama milyar TL'leri bulacak. Gerek kamulaştırma, gerek alt yapı ve üst yapı çalışmaları olacak. İlk olarak 7-8 tane firma tarafından hızlı bir şekilde Silopi'de yıkım çalışmaları başlıyor. Diğer ilçelerde de hızlı başlanacak. Her bir vilayetin koordinasyonunu bir bakanımız üstlendi. Her vilayette bir bakan koordinasyonunda bu iller, Bakanlığımız ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından sürdürülecektir" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara